沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
如果要數建制的政治光譜的確係,
如果睇晒成個香港,佢地反而就會變成中間....
而中間偏_ 係選舉係有優勢GE
我都見過共產黨出坦克車殺學生之後繼續搵大錢,唔係作出嚟,咁街頭抗爭睇怕都係輸,又係不了?

體制內抗爭唔係冇用,只係以往有班柒頭甘於做輸家,之後港共就話體制行之有效blablabla,而家用第二個玩法,如果跟哂遊戲規則都DQ,到時二百萬(應該唔止)自然會重上街頭,而講緊只係幾個月內會發生嘅事

呢度好多人口講兄弟爬山,但方式唔同就話人on9/鬼/浪費時間,呢d真係睇到好唔開心

但係又要人做喎
大家自己睇路啦
Push
國際介入,然後就到普選,咩邏輯?
結論 真係好需要美國幫手
雖然人大釋法 但只要嗰個終審法院首席法官係由民主派別陣營嘅特首推佢入去 佢夾硬屈話唔衝突都OK 權就已經到手 大不了政變
我白頭佬話李卓人嗰啲真係要收皮 佢哋真係累死香港
仲有楊岳橋應該被歸類為舊派 因為思想守舊 思想上唔願意與前線同在 淨係識抽水同埋成日想割蓆
仲有美國旗遊行 叫美國向北京施壓
維穩
From wiki

第五次釋法(2016)
然而,親北京媒體紛紛傳出全國人大常委會預備釋法的聲音。港區人大代表譚惠珠也向傳媒證實,中共中央政治局常委、全國人大常委會委員長張德江「主動要求」就基本法104條釋法。2016年11月5日,第十二屆全國人大常委會第二十四次會議審議了《全國人大常委會關於香港特別行政區基本法第一百零四條的解釋》的草案,並於11月7日表決時以155票全票通過,指出香港特別行政區的公職人員必須依法真誠地作出擁護基本法和效忠中華人民共和國香港特別行政區的宣誓,並謹守誓言。

其實已經可以繞過香港法庭
照當冇到去馬 以香港特殊地位要挾佢比普選 撤回八三一 同2016釋法 就算中央宣布解職 勁厚面皮死坐住個位都OK(佢派解放軍圍攻立法會特首 特殊地位都係拜拜) 法院夾硬話符合北京都奈你唔何 畢竟香港嘅控制權已經到手
以香港特殊地位要挾佢比普選

咁既話同美國講話將香港擺入中美貿易協議唔係仲好咩
中國俾唔起錢 用普選作為條件
何必要再進攻功能組別 還掂有人大釋法
唔知我講嘅嘢會唔會就係佢哋腦中諗嘅嘢
因為我睇法係用中美貿易或者美國施壓而爭取到普選既話 到時中共都唔敢釋法
釋放議席普選之前咪做過,有用?
其實咁樣先係最生靈塗炭

但要尼的話,都無辦法

但目前呢次立會大選
我地一定唔可以輸

輸既話,以後就再無說話餘地

因為連議會出聲機會都無埋
功能組別選唔選 同 國際介唔介入有乜野關係?
你唔選功能組別 就影響到國際利益,然後佢就幫你??

LOGIC係邊?
的確如此,但大家都要明白新派/舊派理應係同時存在先係正常,
只不過依家舊派的數目 或許 未代表到民情的變化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞