沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
選舉係政治酬庸,體制外先可以公平
你自己search下立法會啲投票紀錄睇下邊個先係白票黨啦
唔好話販本,本土內部都會有小分裂,因為總會有人想去選垃會
從來無人話沉迷選舉
暫時睇落去選舉有得搞點解唔搞?
無人話要齋搞選舉唔搞其他野喎
咁要試到夠,最後大家先會放棄幻想,有得和平,邊個想打仗
唔好話70席 有36席都足夠直接癱瘓成個政府甚至社會啦
搞大三罷同黎明行動目標就係要癱瘓社會黎追政府回應五大訴求 依家有個合法嘅機會做到 點解要放棄佢!?

你睇支聯辦咁撚驚非少數派過半 就知影響有幾大
咁我同你諗法唔同囉 我覺得有可能 你覺得冇可能

而就算冇可能,你dq人民㨂嘅特首回響仲唔夠大,國際/美國更有正當性去介入啦
點會冇用
肺炎全國死大機會啲
至少要有個係自己人嘅政府先喇
雙普選需要製造到個中共拒絕唔到嘅狀況,例如國際壓力,國內政治因素,香港再次起革命嘅威脅etc
同埋至少有大多數議會嘅權力嘅話可以透過立法會廢popo嘅武功
唔好玩啦
墨索里尼羅馬政變有無等齊大家先
希特拉啤酒館政變有無等齊大家先
唔同,因為泛民只係識叫,佢會做
我估主因係美帝已經講咗支持香港全面直選
一部分人知道有功能組別完全冇可能贏
一部分人又覺得進攻有希望
所以先咁大分歧
呢個係人性
未試哂其他可能性邊個想打仗死人
依加好多人一步就跳去武裝起義
實質上成功率仲低過制度內爭取到
仲未計軍火來源
其實今次立法會選舉都一定要贏 區選大勝但立法會輸咪等於民意逆轉 外國咪會覺得原來香港人咁鍾意建制派 咁唔幫了
Ok
你覺得有D搞就搞啦
咁你呢四年內睇下香港有咩變化
唔係否定立法會過半
如果過到半當然有用
個前提係過到半
我唔撚信泛民都唔得?
我唔撚信制度都唔得?
你咁中意制度有改革唔去做689?你做到國家主席咪可以改組成個中國,將佢變中華聯邦,最後咪可以做到西藏新疆內蒙香港都獨立囉
啱呀
所以幾時帶頭衝入禮賓府殺哂啲賣港賊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞