沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
老老豆豆,戴耀廷個套個問題係execution。個theory一向都係要有策略地由體制入面贏。飯民個套就淨係9叫要含淚投票俾佢,唔撚理點贏成個立法會。依家simon個套係combined theory,包括戴耀廷同攬炒。始終都無execution。
但係個人認為戴耀廷套theory其實一向係冇問題。
佢有補充贏埋立法會中共都反口,會令好多和理非終極醒覺,香港人最後醒覺機會係2022
有討論係好事 好過跟大台
見到唔少高質諗法
認同,好多人口講真普選,咁其實有冇實際嘅plan呢?
沈生雖然講功能組別未必啱聽,但人哋個plan叫做有理有據
有dq點會贏到,醒未呀
根本就應該不斷逼到佢犯錯
啲人話到時會搬龍門又好dq又好
但你唔體制內抗爭根本佢連搬龍門dq都慳返
你睇支聯辦咁緊張就知
唔係體制裡面玩就唔可行
而係體制入面嗰班係左膠唔識玩
泛民俾唔到人有推翻現有體制嘅決心
唔係,我親口問過佢
佢答我唔識做同唔想做
認為自己用依家個身份可以做得更多

正常人都唔想做港共特首
有雙普選或者獨立後
我就唔擔保了
如果大家覺得咁樣係可接受,當年做咩要反對袋住先
36/70已經要偷笑
三分二發夢先會過
有普選先投立會
邊個話要功能界別2/3姐 過半就已經夠玩啦 好難但未至於要放棄
我研究左呀,發現有DQ
冇本土投素人
你咁做同人哥路線有咩分別?
放棄可以爭取嘅野
要知道一放棄功能組別就即係1/3議席都保唔住
過乜都得
同埋人地睇你選舉親中建制派大勝
一般外國人又唔知有功能組別呢個制度
仲點解要插隻手埋黎幫你
到時一定係偽黃真紅
2014班泛民完全俾支共㩒撚住嚟玩
佢都話啦制度內都有好多空間係班泛民20年嚟都唔做
已經有好多風吹緊點都贏唔到,贏到都DQ,所以都係不了
當然唔會順利
但問題係你睇到有幾長遠
如果set 2047係限期
咁我地2047之前贏哂體制內所有野
咁會唔會差好遠?
據沈旭暉套理論,係未完
你可以睇埋落去,不過自己衡量下work唔work
打手足打得最大力嗰班分分鐘就係14年後話要入去改革嗰班 我希望你係玩膠
邊洗三分二
過半已經夠玩啦
過半入財委會唔批錢又得
選個主席出黎玩議事規則又得
根本就有好多玩法
而家唔係過咩都得?
早幾日先送左300億畀功能組別
泛民投贊成架
2020年喇仲同我講關鍵一席
睇完編文覺行李卓人真係一個仆街冚家剷
佛系選舉
放棄可以爭取嘅野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞