沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
你嗰兩條路點行,唔係本土派嘅concern,所以你唔會有辨法用'輸左點算'去說服被制度放棄嘅人投票
如果你真係認為選舉好重要,應該嘗試對本土派展示選贏對佢哋有乜好處,遊說大家重返制度。本土派本身就不屑泛民綏靖,所以方法只有泛民本土化,泛民又做唔做到?

涂謹申已經好多本土派不滿。既然泛民唔認為需要拉攏本土,就唔好幻想靠選舉取勝去光復香港,同本土派搵其他野合作好過。
既然都唔會本土化,繼續出賣選民利益,仲要我投佢嚟滅自己聲
勇武罷工又唔可行
咁我既plan b就只會係移民算架啦
當然係要配合真正既民主體制會更好,但我認為依家已經好有用,如果唔係泛民輸左兩次補選,我唔覺我佢地反送中會咁落力抗爭,同埋唔會咁關心勇武。唔能夠因為依家無成熟既民主體制,就一句「唔可以比建制派嬴」就逼本土派投泛民,責任唔係本土選民度,責任在於泛民有冇做好一個綜合反建制陣營既代表。

By the way,如果留意返立法會既體制,人工島國民教育國歌法送中廿三條呢D屬於政府議案,只要全體過半數就得,即係建制派一直都夠票過(97到依家廿二年黎一直都夠),泛民根本一直都冇廿三條否決權。
功能組別係應該19年9月前登記?
要走就一齊走
過百萬香港族群一齊走
會唔會更好?
exact7ly
區選就係話比你聽唔buy白票論
屌那星
睇完大部份回覆 幾撚多個5毛出嚟分化
成班弱智仆街
美國幫唔幫香港唔重要
最重要就係搞到共產黨仆街
九月選舉大陸越係枱面做得多嘢
美國就一定會搞到中國呱呱嘈

尤其係如果trump可以連任 (都有幾大機會)
唔係

泛民本土化前,作為被制度中建制同泛民都拋棄嘅本土派,兩個option冇分別。相反可能代議士走上街頭更有利革命,重寫制度,可能係好事
所以好彩仲有得拉布
你走既原因係你想做香港人呀
我走既原因係我俾你班香港黃絲逼走呀,所以唔會再想做香港人呀
exact7ly係上面位special block巴打解釋既情況明未?
本土派食得架,你話係本土派就本土派,派個代表嚟睇吓,有啲人成日抽天琦水,其實天琦入獄前一早埋泛民堆啦
我幾時話過自己係黃絲
不過我認同你講我係想做香港人啫
咁多個泛民議員
我只係覺得吳藹儀一個稱職
食屎啦而家泛民做嘅野值得投咩
埋堆係天琦收返霸氣,唔代表佢理念有變,相反佢係比以前純粹想取代泛民,更想泛民本土化。
本土派係一種理念,目標可以簡化為以主權獨立下的民主守護由公民民族主義建立嘅香港命運共同體
如果泛民唔進化,係
即管屈毛
你一係就全民白票,無可能做到就唯有全民谷票架啦,區議會白票論無限loop
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞