沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
你諗下黃之鋒如果選到區議會,重有冇咁多心力做lobbying?
有冇諗過中聯辦講既反對派係指本土派而唔係泛民
原來殺一隻狗仲難過選黃色特首?
中學教香港有三權分立嘛

果然香港教育好大問題
答唔到又想轉話題啊柒頭?
咁殺左第一隻狗係咪會有100萬人包括泛民堆專貴議員出黎一齊暴動推翻個政府先?
定係我殺完狗之後又要做condom?
有新提議,不如問下被捕手足,仲投唔投票好
因為香港虐畜有罪

我係問緊佢 假設佢話A. 飯民係會出賣佢>通過智慧燈柱 信用評級 23條
假設B 唔同飯民合作 本土派出黎選>我認為找唔到1/2 都係會過智慧燈柱 信用評級 23條

盲粉就係咁
冇講過唔會通過
但只要下屆立法會唔係普選
智慧燈柱 信用評級 23條 一定會到
Exact7ly
班弱智仔要轉話題咪就下佢地囉

泛民表現幾好呀
投票贊成送錢比工聯會同建制洗
唔知建制係區議會輸左既議員既人工加埋有冇300億咁多呢
其實本土派唔介意DAB贏選舉
因為就算佢哋輸咗政府都可以改變制度內遊戲玩法
你見到幾多保皇輸區選後加入政府就知
大家要分清楚立法會選舉
同特首選委選舉係2樣嘢

先取立法會最多議席只係
為大家打枝強心針啫

個人票嗰啲只要2/4前
做到組織會員
工會就喺1/5前盡快刊憲
咁就趕到12個月後登記做選委選民

以往泛民手握327席
因為區選勝出
一舉取得117席區議員界別
假如贏得勞工界就有504票
睇返上屆大約有100票無投777
估計主要係商界相關界別
李嘉誠控制接近一百票
自由黨都有幾十票
只要說服到幾個關鍵人物
未必無機會合作選到一個自己人
所以話智力真係好緊要,係抗爭既門檻嚟
咁成條議會線放棄,仲有咩路線可行?

我諗而家形勢唔可以同四年前直接相比,過去十幾年中共氣勢如虹,今年衰到貼地,外憂內患,維穩嘅資源自然少咗,係二十年難得一遇可以搏下嘅。

其實不嬲議會都無過半,選完過唔到半即係同返而家咁衰,試咗都nth to lose

另一方面外國一定睇住香港選舉,如果輸咗佢哋即時反應就係運動已完,香港人放棄民主運動。如果決定要杯葛選舉,就要盡快開始解説,同埋盡快組織返大規模街頭抗爭,否則就真係玩撚猿

哈,即係原來你覺得勇武殺狗都無用
即係投票無用,勇武都係無用,咁訓得啦,你聽日記得準時返工呀
Exact7ly
唔洗祝呀,一早已經係
冇B架
本土派唔會有得選架

所以最後只係
A. 飯民係會出賣佢>通過智慧燈柱 信用評級 23條
B. 建制拎過半>通過智慧燈柱 信用評級 23條
依家好多盲毛正皮,以為呢個plan work
無錯,呢幾日都睇到泛民根本做唔到反對派
因為中學無教你睇基本法吖嘛
而你自己又唔肯去睇囉
咁咪有問題囉
其實好撚簡單
企最前既手足點解要企最前
我唔相信會係簡簡單單因為要五大訴求
將自己擺出體制外 又點會只係爭取緊體制內既野
同時間體制內既野如果係糖衣毒藥 咁更加係香港人自挖墳墓
得罪講句 對我嚟講沈旭暉係陳秋實之流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞