沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
1948年,波蘭統一工人黨成立,1952年,改國名為波蘭人民共和國,成為一個社會主義國家。波蘭在冷戰期間,波蘭一直在內外政策上追隨蘇聯。實行一黨專政,對內消滅異己,對外成為蘇聯的工具,經濟發展滯後、社會缺乏民主。波蘭人民在團結工會的領導下,不斷反對共產黨的獨裁統治,波蘭成為東歐追求民主自由的希望。

1956年,發生波茲南事件,1970年和1980年也發生了兩次大規模的罷工事件。

1980年代波蘭的工人在動亂中形成了東歐第一個獨立的工會——團結工會。工會逐漸取代波蘭統一工人黨,成為一股強大的反對派政治勢力。
1989年6月4日,波蘭四十年來舉行部分議席的民主選舉,在選舉的議席中,團結工會取得99%議席。8月24日,團結工會顧問馬佐維耶茨基出任總理,成為四十年來首位非工人黨出身的總理。

1989年12月29日,波蘭議會通過憲法修正案,取消了憲法中關于波蘭統一工人黨在國家中居領導地位的條款,成為前華沙條約成員國中第一批擺脫共產黨執政的國家,同時也成為歐洲脫離蘇聯獨立、結束共產黨專政風潮的先驅。

1990年1月16日,波蘭政府通過政黨法草案,為多黨制奠定了基礎。至此,執政45年的波蘭統一工人黨失去了議會的絕對控制權和政府的領導權,波蘭人民共和國改名為波蘭共和國,史稱第三共和國。同年底,華里沙成為首位民選的波蘭總統。

點睇波蘭
又去返2016年9月嘅局面
不過新一代黃絲表示我唔知發生過咩事
唔做點知得唔得
我雖然唔同意佢的諗法,但係事實上黃的陣容和理非居多。當和理非方法真係用盡時,我諗革命真係會來臨。
咁大個人自己google 下係咪咁難?
一係中共自我毀滅,一係美國打敗中國,其實香港可以咩都唔做
但係點解你會寧願畀建制贏??
雪雪聲
唔做點知得唔得
唔做點知得唔得
1948年,波蘭統一工人黨成立,1952年,改國名為波蘭人民共和國,成為一個社會主義國家。波蘭在冷戰期間,波蘭一直在內外政策上追隨蘇聯。實行一黨專政,對內消滅異己,對外成為蘇聯的工具,經濟發展滯後、社會缺乏民主。波蘭人民在團結工會的領導下,不斷反對共產黨的獨裁統治,波蘭成為東歐追求民主自由的希望。
1956年,發生波茲南事件,1970年和1980年也發生了兩次大規模的罷工事件。

第三共和國編輯

1980年代波蘭的工人在動亂中形成了東歐第一個獨立的工會——團結工會。工會逐漸取代波蘭統一工人黨,成為一股強大的反對派政治勢力。
1989年6月4日,波蘭四十年來舉行部分議席的民主選舉,在選舉的議席中,團結工會取得99%議席。8月24日,團結工會顧問馬佐維耶茨基出任總理,成為四十年來首位非工人黨出身的總理。
1989年12月29日,波蘭議會通過憲法修正案,取消了憲法中關于波蘭統一工人黨在國家中居領導地位的條款,成為前華沙條約成員國中第一批擺脫共產黨執政的國家,同時也成為歐洲脫離蘇聯獨立、結束共產黨專政風潮的先驅。
1990年1月16日,波蘭政府通過政黨法草案,為多黨制奠定了基礎。至此,執政45年的波蘭統一工人黨失去了議會的絕對控制權和政府的領導權,波蘭人民共和國改名為波蘭共和國,史稱第三共和國。同年底,華里沙成為首位民選的波蘭總統。

波蘭做左,成功左
無必要講呢啲嘢單單打打吖
家陣一句到尾
功能組別係咪真係冇可能贏先?
wfc?民建聯都好多6070鐵盤票源點解你又唔投?

你要含係你嘅事
活該泛民日日出賣你呢啲豬無成本

最多屌泛民唔搞初選俾素人好大個官威呀包大人
警局你都打唔入去,點推翻政府
泛民建制有咩分別?
有既建制打壓港獨本土都冇泛民咁落力囉

你要我投票ok
有港獨派入到閘我咪投囉
快d用你地既體制內抗爭令到港獨派入到閘啦
咁咪係囉 一計未成 點解唔諗條新計呢?
唉咪撚再泛民泛民啦,搞個民主派別初選,本土泛民一齊選左先啦屌
因為我唔想民建聯贏

小學雞式屈人做豬 我又想問下你個發脾氣射落海意向 贏左咩野 道氣?
亦都係容易被大多數人接受,呢個玩法最差嘅結果都只係輸一個原本都會輸嘅特首選舉,但係勇武係用10年又10年換返嚟,我睇到好心痛,唔捨得,玩話乜嘢復香港之後放返佢哋出嚟太飄渺,失去自由就係失去自由,我哋點都補償唔到比佢哋
得1千幾百個小朋友梗係打唔入
你有100萬個大人咪打得入囉
仲未計堆大人可以出錢買軍火
wfc你點投而家講緊主張廢除功能組別
你估個個都好似你咁要含淚投票玩功能組別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞