沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
嘈黎都冇意思,各有各做啦,白票黨就投白票啦,又冇能力推翻共產黨,講經咩,比建制大勝囉
邊個參選邊個制裁囉!好難明?
唔通制裁時仲同你分黃藍呀?我係引辱負重入去選功能組別所以唔好制裁我咁呀?
其實選到黃絲特首真係贏架 黃絲特首可以直接改革普選 甚至獨立公投
我認為制度外抗爭係唯一出路,咁點解仲要好似你所講咁「做啲依加可以做到嘅野去避免出現真正嘅武裝起義」?時間好多所以試下先?

或者講返沈教授篇文,你會更加明白我既立場。佢提出左三條路:「人哥路線」、「制度外抗爭+國際線」、「制度內部顛覆」。佢提倡「制度內部顛覆」,因為「制度外抗爭+國際線」係渺茫、孤注一擲、等待果陀,所以應該搞「制度內部顛覆」雙管齊下。

我唔認同沈教授,我唔覺得可以兩條路線一齊兄弟爬山,正如上面講,我認為正正係「制度內部顛覆」路線無可能又扮到有可能,先至令到「制度外抗爭+國際線」機會渺茫。過去半年大家都係玩緊制度外抗爭,而呢位半年前先叫完大家去大灣區既沈教授,我覺得佢依家係變相維穩,間接消滅緊過去半年既制度外抗爭模式。佢咁樣唔係叫兄弟爬山,佢係踢我落山再自己碌落山,你問心,一個人真係可以兩條路線一齊行咩?你搞「制度內部顛覆」就係減少緊「制度外抗爭+國際線」既支持者。點解香港唔會有個孫中山係度搞軍火?咪因為有組織能力既反對派都係度玩緊選舉。

如果你都係笑我「你咁叻你唔去搞軍火殺入禮賓府」,咁我都冇咩好講,因為我垃圾我無膽囉,但我都係一個反對沈旭暉路線係叫兄弟爬山既垃圾。
雷動同掌心雷冇分別
同建制做一樣既野都可以接受
有咩資格屌鳩人
有人覺得選到黃絲特首叫贏
有人覺得有雙普選先叫贏
有人覺得香港獨立先叫贏

我諗呢個分歧都幾大問題
push
不過其實老尾咁反對晒佢所有野,同停擺無分別
梁游兩人都被dq
唔好話選特首
立法會都未必入到

唔係話咩都唔好試
而家個體制係點大家心知肚明
大家出錢出力谷行道氣搞完一大輪
去到最後敵不過體制
換黎嘅無力感其實好影響成個民主進程
梁游比人dq你睇下本土派沉左幾耐?

體制問題唔能夠用體制解決嘅時候
就要用體制以外嘅方法
勇武手足一直都做緊
若過當初覺得係循沈旭暉嘅意見去行嘅話
原則上831人大方案都可行㗎
香港人洗鬼行出黎抗爭?

我地本來就係鄙視呢個邪惡嘅選舉制度
而家委曲求全走去參與
問心個句,被捕,被虐打,被姦被殺嘅手足,我地對唔對得住佢地?
我最撚唔明點解要將選舉起義造到好似兩難咁
其實人權法沈生係哩show都有講係一份大約點樣的文件黎
雷動唔係鼓勵大家配票咋咩
你呢個諗法係好理想,最好自立一隊軍隊,同中共打過,光復香港,你自己問心,成功機會有幾大?
用更激進手段抗爭唔洗杯葛選舉都做得啦
杯葛選舉對佢真係零影響
體制內外抗爭一齊做唔得咩?
同埋投參與選舉個門檻真係最低
咁都唔做同等運到真係無分別
咁係咪美國唔幫拖我地就唔做野?
係咪美中貿易戰支那無失利我地就唔做野?
皇族內閣畀人屌到飛天喎
利申中史讀到中三
點解你會話係假?既然信任泛民能在制度內達成普選 贏多啲未得囉抗爭worrrrrr
屌好似
信任問題
白票黨唔信泛民有能力(有志氣)推翻共產黨
本土出選就唔同講法,但係本土冇得選
所以寧逼代議士上街努力,都唔願意俾佢哋主導立法會內嘅玩法
武昌起義成功都有清兵轉陣營,唔通叫解放軍轉幫香港咩
就算對個制度徹底死心
都無必要說服其他人一齊絕望行晒同一條路
上次沈旭暉喺杜生個節目有樣嘢都提到
即使美國佬撐你
但都要你自己喺內部齊心搞得起先會出手推一推你
人哋唔會無啦啦主動嚟幫你
咁咪即係比哂建制派囉
200萬人再上街就推翻到制度了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞