沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
所以咪要協調囉⋯⋯
佢哋如果各執己見即係
當班選民死嘅
今時今日選民有好多渠道
自己協調出最大公因數
並唔係之前你叫我含就含
功能組別不了
同路人
我想喊呀
點解手足要有位入比人殺?
點解手足要有位入比人強姦?
點解香港人要有位入比人殖民完又殖民呀?
Blame the victims?
咁泛民的確係全部都on9架嘛
300億又係佢地送
港豬澳高鐵又係佢地起
何君堯同送中惡法又係佢地搞出黎
咁佢入唔入到議會關我咩事反正我點都係要出黎衝架啦
要發生你講嘅呢一步,前提係政府提案。

如果政府提得真普選方案,即係特首已經係黃,亦都已經用佳嘅方法同中共傾掂。

當佢其實傾唔掂亂鳩咁嚟,俾保皇黨ban咗,如果立法會兩次否決政府同一方案,就要解散重選,到時即係變相公投(咁呢個時候功能組別選民資格就重要到爆)

公投完特首再向新立會提案,過埋立法會,咁其實就香港都可以直接獨立啦。

到時咪等吓佢出唔出解放軍,又等吓美帝嚟救咁囉。

其實要特首黃,最難係解決候選人被dq
但點都好,登記咗做選民先,好過用起上嚟無,張票點投,甚至投唔投再傾
本土黨內初選已經會比老泛民打壓
又要冒被DQ嘅風險
可能今年真係冇本土
我會轉投一個醒醒目目嘅素人
我唔洗佢地睇呢本野
真係架,由頭到尾睇一次個基本法,結合埋2019年6月打後既現真,就會知點解香港會搞成咁先啦
最大既問題係連基本法都唔睇就話去抗爭,到你睇你就齋睇一次又唔用中共立場同語境去理解基本法既目的係乜野,咁樣好難搞
有好多黃絲仲信泛民,令泛民=majority

我都經歷過雨革 2016立會,16年個陣興奮到仆街,但唉。。。不過今次有老美介入,如果再唔得就會完全放棄
同意
其實泛民好多時都on99
唔係香港都唔會搞成咁啦...
你睇我username都知
係舊年6月開始改變咗我一啲睇法
所以我想望埋落去先

如果佢又整多單300億益工聯會出嚟
真係好難怪啲人會頹
希望佢哋長大啦
個分別就係
泛民係體制入面既話4年前全香港屌鳩我地暴徒
佢唔係體制入面既話我地放火裝修都全香港支持
就係咁
你呢個係偽選擇題因為傳統泛民冇包括本土派獨派民意,佢地嘅行為都不符合選民意志

所以只係建制ab隊嘅分別
呢個都認同
不過其實呢條路線圖應該唔係佢第一個提出,印象中連登都有人提過
試左先啦 又冇話其他方法唔可以一齊做
4年前無民意授權嘛
係街度衝既其實9成都係唔支持投票架wor
咁舊年到而家泛民算係喺體制外面定裏面
薛丁格的泛民
不如咁 投個票收班藍絲黑驚皮又得唔得
你分清楚個logic先,重點唔係voters服唔服氣,重點係嬴左初選既candidate有冇做D咩去團結陣營內既不同聲音,Obama做到咪有人含,Hillary做唔到咪冇人含。

你唔能夠用「共和黨好衰」去叫democrat投你,你一定要做實事去迎合相同陣營但不同聲音既選民。同樣道理,泛民唔能夠用「唔想DAB贏」去叫本土派投佢地,即使泛民係唯一選擇,泛民都必需要做到令本土派收貨人地先會投,呢個係最基本既政治倫理。

任何議會體制裡面第三派別既功能就係要令大黨向佢地靠攏,唔靠攏就用白票/投對家殺死你,呢個係最基本既議會政制常識,作為本土派選民,當泛民表現唔收貨既時候投白票絕對係盡公民責任......你睇泛民輸左兩次補選之後抗爭落力左幾多?
咪當做個聯署囉 連登仔最鍾意㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞