沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
我諗呢個係體制內抗爭嘅最後嘗試, 大部分港豬都唔願意付出犧牲去 推翻現由制度。
想問吓跟沈旭暉意見行點解代表
原則上831人大方案係可行??
其實我都唔明
可以一路發夢一路搞議會路線,有咩衝突
講到泛民好似就一定係想要真普選咁你地講到似層層咩力爭功能組別贏多啲拎資源就會有真普選(我係仲未明點做到同何來信任泛民)你地仲要情感勒索幾多年
?我身邊好多人立會係真係唔會含

咩比建制大勝囉 真心佢地有分別咩?
重有好多人話你玩制度內,要幾多扶先搞得掂,但心諗你依家話搞軍隊,依家由0開始訓練/買武器,不如又諗下你要幾多年先搞到一隊軍隊出黎?
重要打得嬴現有正規軍WO

利申: 明顯雙管齊下內外齊發炮先係最好
或者咁講,我唔覺得可以兩條路線一齊做,沈教授話「制度外抗爭+國際線」路線渺茫,我覺得正正係「制度內部顛覆」路線無可能又扮到有可能,先至令到「制度外抗爭+國際線」機會渺茫。過去半年大家都係玩緊制度外抗爭,而呢位半年前先叫完大家去大灣區既沈教授,我覺得佢依家係變相維穩,間接消滅緊過去半年既制度外抗爭模式。你問心,一個人真係可以兩條路線一齊行咩?香港有幾多有組織能力既反對派大家心中有數,搞得「制度內部顛覆」就係減少緊「制度外抗爭+國際線」既資源。
選曾俊華定劉德華先
咁講真立會係跳板,重點都係選委,同黃特首,到時DQ左特首,自然美國會出手架啦。

望遠d立法維持到功能,收到建制皮就ok
我想問點爭取廢除?
先唔理你點入到閘,個1200個點投
特首選完要中央委任,點算黃絲特首
最大問題真係批犯民
好多仲保持一個中國既心態 好難有出路
點解試都唔試吓?
投個票唔係用你好多時間啫
咪當落街做個聯署囉
香港交通又唔係唔方便

當我救你吖
到時可唔可以投呀
我想佢制裁埋黃絲呀
反正黃絲根本唔明咩係民主,而且係另一個極權
唔獨立 仲一國兩制咩
佢地都唔明抗爭係追求啲乜嘢
一國兩制下唔會有真普選
831已經決定左普選
意識仲未夠 再咁拖死硬 起碼要宣掦意識先
信任問題
白票黨唔信泛民有能力(有志氣)推翻共產黨
本土出選就唔同講法,但係本土冇得選
所以寧逼代議士上街努力,都唔願意俾佢哋主導立法會內嘅玩法

核心問題係可以出選嘅人太多大中華膠綏靖派,俾唔到大眾希望
要知道因為泛民不濟先有本土派,沈旭暉都話佢地冇盡做
但係你自己都覺得依加香港武裝抗爭未成氣候喎
可見絕大部份香港人覺得暫時未係時候要同中共決一死戰
既然係咁,你一係就係時代嘅先驅,成為烈士
一係就等到時機成熟
咁咪即係要等囉
等待期間做咩就係問題

再者poly一役仲未睇清楚兩者戰力分野?
除非有外國軍事介入
否則如何打贏黑警都成問題
仲未講解放軍
匹夫之勇打得贏共產黨嘅話
佢一早亡黨啦
搏唔到就亂up? 你夠票選天琦都得添
其實掌心雷有咩問題
覺得佢喺睇到有人對體制唔死心
諗住等啲人真正感受到體制內係死路
加埋賭如果真係得就打蛇隨棍上
可能我都太高估
佛系抗爭
唔好係咁問 上面已經講左主線。
再者我並無意笑你
只係指出問題所在
計劃,裝備,死士
乜都無點可能武裝起義
因為香港有組織能力既反對派唔多,有幾多同有幾多能力大家心中有數,佢地去搞選舉就係變相減少左街頭路線既資源,而過去二十年佢地甚至係為左去選舉而拖街頭路線後腿 (依家我諗進步左啦),大家會諗到係兩難咁唔係無原因。
大家都係委曲求全參與不公義嘅選舉,透過選舉勝利來改革現有體制

呢個係我理解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞