沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
其實你有講到有乜矛盾咩?
體制有問題就唔可以由體制內部開始改革 必定要有外部砍掉重練先得 我就認為兩種方法都有可能得
有險可守呀
起碼人地做實事,分多條線比唔敢前線既人,會出嚟講具體計劃,而做完又唔會少忽肉
好過你班人係到日屌夜話做咩到無用同上年熱普城白兵白票撚有咩分別
對家種晒票咁都贏唔到喎,你係咪應該要醒下?
淨係話呢樣失敗果樣冇用,咁你又有咩實際計劃?
選到本土就贏啦
黃絲根本係另一個極權嚟既
其實主要係泛民冇長遠計劃,亦冇建立新體制嘅意志同承諾
如果佢哋可以進化,體制內抗爭當然比武力有效,甚至本土派都唔會出現
兄弟爬山前提係目標相同,泛民唔立志就會被群眾拋棄
咁你諗住點 分清莊閒未 唔肯革命就得番抗爭 唔係以為捱兩句 ff下 聽日就可以推翻啊嘛
就係要有人大釋法,最好可以迫到中共DQ埋特首,唔係邊有機會令美國有子彈取消香港關係法
所以我都唔認同光復區會。
佢唔係話反對其他方法 佢只係分析咗其他方法的實際情況 而佢本人就信係制度內果套最可行 大家都想香港獨立到 但真係唔係得蠻勁就有用 真係要認清局勢 如果唔係只會再白白無意義咁令更多手足無辜犧牲
天真嬌
Ok
咁我比你功能組別 + 地區直選 攞哂70席
咁你點樣爭取到雙普選
街頭抗爭都一定輸,你掉火魔夠槍黎?咁你會唔上街?
最尾嗰句 我個腦已經完全幻想到
我feel到好多人仲沉醉係區選嘅勝利
一時接受唔到又會開始互屌
泛民本土素人都互屌
最後大家坐咗喺度抗爭完結
佢地既意思就係贏咗都無用咁先有用
只要過程同結果佢是但一個位出術,咁出有條件遊說外國制裁

基本上係完全否定勇武手足既作為
選贏咗先算啦
咁點解喺內外都要做嘅前提下,唔試𡊰竹做埋內在改變,做到係bonus,唔做到都冇蝕。

同傳統泛民唔同,唔係100%信同只在內在改革,而係和勇內外都要做wo,咁樣嘅信念已經同傳統好唔同,而唔係只係拎住整套光復香港嘅大框架下一小部份嘅位話同以前冇分別。
結果嚟嚟去去得兩個
一是立會贏過半拎到籌碼架空財政預算案, 當選即推議案停薪
一是就好似你咁講on99咁輸到坐左是度

睇下#270個comment,
有啲個人睇法, 做本土派慘過食屎, 犧牲好多好多野, 瞓曬身落去奉獻就是為左令佢地望清事實 妓女比共產黨更可信 Basic Law is Dead
咁大家睇法唔同啦,咁我以上嘅野係同同意內外都要做,當時都同意要光復區議會嘅人講
呢個絕對係另一次可以引起國際關注嘅方法 如果做到仲唔會要手足付任何代價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞