沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
的確如此,行就係2022 END GAME,唔係就玩完

但呢個方法其實要求的係全民參與咁濟先有機會有D勝算
佢講緊的野,有普選之後,一獲產起晒D功能組別 再 比大眾選過
你知道不公平制度上,取消功能組別要經過支那人大?
做左先算啦
最起碼唔好內鬥

就好似區選咁玩
不過要計埋配票條數

大家投票要考慮全局

其實都係一次民主智慧既考驗
必須承認大部分人仍然覺得有機 要令呢個幻想破滅唔係講就得 係要比人睇到體制內機會係零 所以無論體制內有無空間 今次都要去盡
一句國家內政,你介入條毛咩,最多唔比中國人入自己國家
事實係特首要中央任命
點解我選就係ENDORSE左個制度,
而唔係由基本法立委確立基本法的時候 同 簽中英聯合聲名的兩國 ENDORSE左個制度?

SOLOMON 話美國全力支持我地玩選舉,咁SOLOMON係咪又係ON9? 係咪人地就無借口介入,SOLOMON 係美國老遠日日睇香港新聞,然後,特登玩鳩我地?

重有我一直唔明的地方就係,點解你地覺得你唔參選功能組別 人地就會有借口介入? 咩LOGIC?
YUP,反而你做左多數派之後,由制度內叫出黎,聲都大D阿大佬
呢條咪國際線囉,但同等運到無乜分別
咁都有D商人係無比人渣住個春袋渣得咁勁,個陣美國提供誘因的話,佢地就有機會轉
Pishhhh
首先要美國好意思開口,將香港擺入中美貿易協議,然後中國會因為錢起國家主權方面讓步。你覺得等運到定0機會?
disagree completely

如果鍾意見到手足 被代表 被出賣 請繼續投泛民

保護手足 投白票及阻止立法會選舉舉行

香港人爭取訴求三種可能方法 美國罷工勇武
三個方法都與立法會無關 即是要表達民意 都係白票
立法會是政府決定你贏輸的遊戲 所以唔存在贏的可能
如果美國唔存在,爭取本身就難好多,罷工勇武是唯一可能性

舉美國旗被排擠 中大被泛民代表 勇武被要求退埸 醫護被前學聯人士代表

當你罷工勇武每次被代表 手足好難玩
所以要批評要分化 有監察自然唔會被代表
根本唔存在咪第二次機會
今次中國幾廿年來最弱 今次機會冇咗 唔會再有下次
冇得比機會嫁啦
何況手足死唔係為等待班弱智嘅

如果鍾意見到手足 被代表 被出賣 請繼續投泛民

保護手足 投白票及阻止立法會選舉舉行

香港人爭取訴求三種可能方法 美國罷工勇武
三個方法都與立法會無關 即是要表達民意 都係白票
立法會是政府決定你贏輸的遊戲 所以唔存在贏的可能
如果美國唔存在,爭取本身就難好多,罷工勇武是唯一可能性

舉美國旗被排擠 中大被泛民代表 勇武被要求退埸 醫護被前學聯人士代表

當你罷工勇武每次被代表 手足好難玩
所以要批評要分化 有監察自然唔會被代表
TRUMP TRUMP"話"會 放落 第二階段談判GE
但問題就係:
1. 佢會唔會真係咁做呢?
2. 會,佢又會放D乜落去先?
3. 今年大選,好理由相信提一提香港議題,其實,會拎到某程度的支持GE,但係佢真係會做?

你我都有咁的疑問,而我都答你唔到佢會唔會。
成功是要有目標和過程的不是一步能登天!
贏功能組別 ---> 贏立法會 ---> 贏特首選委 ---> 香港人自己選擇特首
先有機會走下一步 (立法會普選和特首普選 )

可惜現在整個社會
也不能專注目標和行動
無問題架啵
逼到佢要拆自己雞棚又可以另對個制度仲有希望既人死左條心
何樂而不謂?
平時只會逐利既商人當然係隨風擺拎著數啦
但當兩邊都逼你選要歸邊既時候就係另一回事
不論係香港定支那既商人都好真正既歸宿同擺放資產既地方都係西方文明世界呀
利益係最實在既支那咩環境心照啦
講真呢十幾年d支企起頭有好野都佢地食先
分比你班港商既只會小唔會多
踩埋落來食鳩你直頭必然啦
你繼續配合佢一樣係等被回血劍
一樣係錢又無命又無點計都係轉軚親美有著數啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞