沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
而淨係用卒仔嬴? 係咪就係依家咁....?
系,區選民主得咁開心唔駛過人權法了
太天真
功能組別頂多係第二戰線
係呀屌你老母 你地要玩功能組別我一定射落海
你地玩體制 我立會一定唔會含
我旗幟鮮明
你覺得你所謂嘅方法贏到咪得囉
無人要你po上黎
但係點解要阻止人制度內爭取
你做你嘅,我做我嘅
我點做關你柒事
原來你都知,咁都可以講得岀冇其他方法只能跟制度
根本佢哋就係變相嘅白票黨
岩呀
重點就係制度以外就一無所有

2020喇好多人想贏但又要企道德高地
諗野咁清高就會贏?
大陸真係差隻手入嚟嘅話
美國咪有藉口做嘢囉
望遠啲師兄,歷史上抗爭都要好撚耐架
心諗呢個制度表達唔到民意囉 如果唔係通過條法案把撚呀 特別係功能組別呢啲早唔應該存在嘅制度

原來功能組別可以贏到有黃絲特首叫做贏
即係你地有民主啦 要普選黎做乜?
第一係咩
要攬炒依家唔帶口罩周圍咳仲快啦
票要投,由一開始已經唔係信個制度,好似區議會咁最大嗰下係反映民意,今次贏到過半加控制選委嘅話,之後籌組臨時政府等有晒聲勢會好好多
攻功能組別:
+有細機會可以喺制度內廢除功能組別
+如果中共重視喺海外利益,立法會過半可以推翻體制籌碼增加籌碼
+議席=資源
+可能有助國際戰線,美國可能有少少機會出手
-選舉耗費大眾注意力/金錢,間接影響前線,區選已經要前線暫停
-議席資源未必可以回饋前線
-制度內可以做到既野有限
-代議士有機會進入體制後綏靖
-選舉議席不均易造成派系分裂
-難免有人認為咁係增加現有制度認受性

放棄體制內抗爭:
-不確定性大
-籌碼何來?必須全力攬炒,但係有人會縮
-要做嘅野唔止係廢功能組別,仲可能要先直接奪權
-初始代價更大
+奪權終須做
+制度外人人平等,不同抗爭陣營可以合作得最好
+有更多資源直接資助前線,因為選舉冇分散大眾注意力
+所有行動由民間發動,避免代議士成為大台嘅風險

我覺得要攻可以,前提係
1. 全世界知道制度不公
2. 選舉不能耗費其他抗爭資源,應避免成為抗爭焦點,否則違背兄弟爬山

如果候選代議士有類似梁天琦嘅革命思想,有全面推翻現有制度嘅覺梧,我會比宜家更支持全力攻立法會,甚至功能組別。其實好多人點解盲反制度內抗爭,係因為代議士一次又一次令大眾失望。非不信任代議士動機,而係不信任其能力。

如果政黨中人可以進步成體制內革命家,而非繼續做敵進一步、我守一步嘅抵抗者,問題就易解決。

未來幾個月真係泛民重拾大眾信心嘅最後機會,但情況真係唔樂觀
咩表達唔到民意 佢係香港人咩 不嬲外國睇民意都係根據遊行同選舉決定 基本投票都輸 咁佢地乜真係會覺得香港人想要民主?
你覺得你所謂嘅方法贏到咪得囉
無人要你po上黎
但係點解要阻止人革命
你做你嘅,我做我嘅
我點做關你柒事
事實係制度外抗爭+國際線可做既唔多,門檻亦高,相反佢只係叫你地起碼登記做功能組別選民,人人都可以去搵自己可以參與既組別,人人都可以做,我唔覺佢有咩問題
咁你否乜撚野決政改呀當年?
-?
當年係真普選咩? 2014年係比個假的你當做左

而依家玩的係現在的制度同當年否乜撚野決政改有乜撚野關係?
笑咗點解諗嘢可以咁通透
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞