沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
咁香港可唔可以獨立同運動靠勇武撐到宜家係兩個命題黎

記得佢有出po話林鄭兩次跪勇武叫和理非情何以堪
在一國一制中共統治下的香港,怕是功能組別都沒辦法就給中共玩完了。
只有香港獨立,香港才能選自己的特首,至於功能組別這小圈子選舉不要也罷。
信保蝗禮義廉?
有18/35+18/35都偷笑
過47/70真心係妄想
嚇死我,以為gay巴變咗
事實論政治學識 佢真係香港第一人黎

隨時係世界頭幾名
各有各做囉,遊行都冇用架,你又做?
叫人登記公司票咋喎,好難咩?

駱惠寧前日開到口,話好撚驚反對派贏到過半數,
咁都仲未識做?
點知都係咁人見人愛
對佢地嚟講泛民一日未被dq一日都仲未有憲制危機
但因為泛民又真係太廢,完全成為唔到威脅,所以我係政府我都唔會dq佢地
批唔批呢啲錢同利益輸送有咩關係先
帳面盤數咁少林奠當做場好戲睇下
但立法會呢啲門面數絕對喂唔飽佢地
暗下底果盤果籃勁好多,果筆先係利益輸送
18/35
支持制度內改變又唔代表想放棄制度外抗爭
一直都唔明點解連登仔咁抗拒
各有各做啫
立會三分二 港區人大三分二
同特首同意

講話體制內有可能果班睇下基本法啦
其實我覺得到我哋贏到功能,選委過半數,支共就會將選委選特首無效化,然後就自組政府獨立
拎到立法會過半,雖然冇能力改變大局,但最少可以有力攬炒

有力攬炒,就有能力談判,改變大局
我唔敢屌7佢,費事俾人屈分化撚
真係睇佢唔順眼
佢嘅目標係爭取雙普選
唔會但你會係熱狗咁Lor
佢不嬲買兩邊
老老豆豆
佢夠以前撐大灣區
佢想用唔洗流血攬炒既方法爭民主自由
但問題都係,如果太天真太想唔付出太多
最後都係乜都爭著取唔到
又或者個方法跟本不設實際
香港有冇可能咁昜贏?
立法會又可以dq
個黃絲特首可以dq
佢唔任命你又吹得佢脹
就算選左上去
佢又俾你推動普選咩?
但點都好,其實每條戰線都要贏
愈多籌碼係手就一定係好
但一日唔show hand
你政局都係不穩
佢既贏,可能係香港繁榮穩定
手足既贏,係香港有普選當家作主再香港獨立
而依個先係香港好既前題
制度搞掂,先再有可能向好發展
兄弟爬山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞