沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
其實一直都冇證據,黃絲一廂情願?
所以共產黨唔會比你真普選

而前dq幾個議員外國冇反應,但是今時今日新冷戰+反送中之後,dq民選特首/議員後外國壓力會大左
委內瑞拉到今日都殺吾盡反對派就是咁解
唔connect個條中立理性line唔易蠃,要connect佢地
有關功能組別:
一,一定唔會過半
呢樣嘢係無懸念,大量欽點、公司票,共產黨無可能會放立法會出嚟,特首佢本身就有601票就更加唔使講。

二,授權問題
唔覺得參與咗呢個不公制度就係授權咗政府去做呢樣嗰樣,本身講到授權問題我地應該完全脫離呢個政權嘅政制添,但實情我地無呀嘛。議席都係議席,唔好吹到有咩延伸出嚟嘅意義或者誇大佢嘅作用。

三,錢同曝光
講完功能組別既唔可能make difference又唔係授權俾政府,我想講嘅就係佢其實仍然係佢最基本嘅功能:佢會增加曝光率同埋有份糧。以此而論,佢確實有價值,但遠不如直選議席(變相民意調查),未到寸土必爭嘅份量。

簡單嚟講,功能組別係有價值,但失咗亦非不可接受,關心嘅慢慢爭取,唔關心嘅直接無視亦可;真正關鍵,永遠係喺街頭。
現實係無論如何都唔會比你真普選(國家主權一定寸步不讓),問題係你攬炒可以幾儘,咩代價,邊個承受代價。
無錯
你自己放棄班走狗就輕輕鬆鬆hold住個位
吋土必爭不論結果佢都要分資源來應付
偷到雞逼到佢反枱自拆雞棚更好
同埋而加個制度除左保障支那自己外
當時為左穩住商界個制度一樣有向佢地傾斜有唔小保護
變相美國只要策反到商界就可以陰支那一鑊
相對期望美國同支那直接反枱幫香港
呢個可能性大好多
其實講咁多大道理之前,講返實際操作層面,就係利益係資源,每個議席都係利益資源,唔進攻客觀效果就係幫緊奶共狗助選,奶共狗完全樂見其成。
奶共狗本身就一隻都嫌多,好似廿蚊張咁,有理由唔踼佢走? 係咪要放生佢?
講大道理之前,都係要攻得一席得一席,盡做啦。
我支持反攻大陸添
敵人最希望就係你繼續玩體制,自然唔會上街
我都識玩啦,首先講除咗革命咩都無用,
之後咩都唔做周圍屌人
每次討論完結都係 等支爆
無錯,敵人最驚你投白票,驚到賴屎
你意思 美國一路同中國開火
一路叫solomon水鳩我地行錯路?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞