沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
大局為重
同意
反正做咗議員就無可能開口支持暴力
咁又真係離譜咗啲 佢地話自己唔係五毛都唔信
再貼一次,可能有人會miss咗

立法會選舉同特首選委選舉係2樣嘢
先取立法會最多議席只係
為大家打枝強心針啫

個人票嗰啲只要2/4前
做到組織會員
工會就喺1/5前盡快刊憲
咁就趕到12個月後登記做選委選民

以往泛民手握327席
因為區選勝出
一舉取得117席區議員界別
假如贏得勞工界就有504票
睇返上屆大約有100票無投777
估計主要係商界相關界別
李嘉誠控制接近一百票
自由黨都有幾十票
只要說服到幾個關鍵人物
未必無機會合作選到一個自己人
我會話佢地有崇高政治理想
但唔該面對現實
我識果班就拉隊投票既
不過係為咁一句不割席而含淚囉
點知投完出嚟全部割晒
所以真係灰心
其實有冇本土派會願意扮溫和左立會先
無,特別係佢地要建設民主中國
所以我唔投佢地
然後就被熱狗五毛分化撚
抗爭係長時間既,仲有排灰心啊

2014開始灰 灰到2020,唔知仲要灰幾耐先重光啊
任何議會體制裡面第三派別既功能就係要令大黨向佢地靠攏,唔靠攏就用白票甚至投對家殺死你,呢個係最基本既議會政制常識,作為本土派選民,當泛民表現唔收貨既時候投白票絕對係盡公民責任......你睇泛民輸左兩次補選之後抗爭落力左幾多?

你唔能夠用二元對立話「唔想多一個葉劉」就一定要投泛民,你睇依家泛民略有改善,靠攏左本土理念抗爭落力左,咪多左人肯含囉,區選即刻大勝啦。如果下下都用「唔想建制嬴」黎叫人投泛民,其實係非常唔成熟既民主思想,本土派絕對有權利用白票去逼泛民向本土理念靠攏,咁樣先係真正既民主體制。
年輕泛民都係民主中國咩?
邊一區?如果真要列張名單
寫低點樣割,等大家知清楚
我都幾肯定中共會搵個偽中間派又民望高嘅人𠝹票
Eg曾俊華 田北辰
到時大家又好似2016胡官vs曾俊華咁
各有支持者咁互屌
燒山都有屌過泛民無核心思想既
Bob叔一定叫你投泛民仲會同你講最後一次,佢地無得再出賣投資經濟果啲佢可能好叻
但係政治唔係空有理論,仲有好多鬥爭
上面香阪絲都講過2016年既大清算
本土派中既獨派係俾成個政治光譜既人打壓
所以獨既人係最憎泛民同熱狗

其實大家都要跳出情緒
我之前都好中意睇bob叔開live屌狗屌政府屌政棍
因為真係情緒既出口,但當個人冷靜返落嚟就知應該點做,單靠情緒而自己實力唔夠既時候係最容易輸
明白,但似乎係死局依家,泛民唔投本土,本土又唔投泛民,又係累鬥累,初選會唔會有幫助
你睇燒山條立會攻略片
佢話best scenario係47席
投白票或者投對家結果選多幾件何妖 吳秋北之流入去
唔好話幫民族黨平反
成個香港更加赤化
23條逃犯條例陸續有黎
仲好意思用美國總統大選比較
而家香港再行錯一步就全軍覆沒
你估美國咁4年後咁可以覆桌咩
反送中之後中共只會加強香港管治
美國可以捱到4年有個差既總統
但香港捱唔撚到呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞