沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
國際線就可以一步一步慢慢黎
內部瓦解功能組別就唔可以慢慢黎,
唔可以即刻瓦解就唔應該爭取過半數,要杯葛
泛民咁多年既政績做成點根本有眼你睇
依家唔係議會戰線鐵定唔work, 而係投泛民鐵定唔work呀
一步一步慢慢嚟點解2014唔袋住先?
一步一步慢慢嚟,你都可以去支那參政做到國家主席總書記,真正制度內改革架喎
原來搞工會係為咗特首選委而唔係搞罷工
今日真係長知識
「兄弟爬山!」
兒登: 係,兄弟爬山

「陳秋實係大外宣!」
兒登: 係,陳秋實係大外宣

「沈旭暉係維穩!」
兒登: 係,沈旭暉係維穩
要有高見先可以否定別人的淺見?
但而家係,有人想搞「進攻功能組別」都比人屌到開花
如果和理非全部都係勇武咁就梗係易搞啦,唔好話功能組別,獨立都獨左啦
但問題係好多都仲係和理非緊,如果佢地係做到,又未嘗係一件壞事
國際線幾時有作用都唔知 話唔定2047都未制裁到官員,
然後香港內步鳩叫光復香港 時代革命就可以追求民主?

袋住先 同 功選 根本冇得比 淨係主動權都唔同左啦
袋住先如果袋左真係會俾佢話已經做左 冇得翻身咁濟
依家攻功能組別 算係另開戰線 希望多一條路可以幫到香港咁
所以依家我咪同你講,投票可以,不過泛民本土化我先會投佢囉
佢咩都唔做都一大堆人投佢,咁仲洗乜做野?
喂dab都識得蛇齋餅糉啦,依家我地又無話收錢先投票,只係想你做返反對派要做既野姐
喂大佬呀,泛民先係真正既白票黨呀
個問題唔係條戰線度
係泛民度,明未?
777落區露相一啲事都冇,係咪代表我哋要改變路線
https://lih.kg/1896596
理性分析,尋求出路

唔通叫啲學者上前線食子彈咩
民主化功能組別理論上可以透過修訂《立法會條例》第20A至20ZC條,擴闊功能組別組成部份而達至。
但有三個先決條件:

1.議案由政府提出並獲立法會過半數支持

2.人大常委會唔會發回獲立法會通過嘅議案
(基本法第十七條:
香港特別行政區享有立法權。
香港特別行政區的立法機關制定的法律須報全國人民代表大會常務委員會備案。備案不影響該法律的生效。
全國人民代表大會常務委員會在徵詢其所屬的香港特別行政區基本法委員會後,如認為香港特別行政區立法機關制定的任何法律不符合本法關於中央管理的事務及中央和香港特別行政區的關係的條款,可將有關法律發回,但不作修改。經全國人民代表大會常務委員會發回的法律立即失效。該法律的失效,除香港特別行政區的法律另有規定外,無溯及力。 )

3.人大常委會唔會透過釋法推翻議案

而與功能組別唇齒相依嘅
分組點票係源於基本法附件二
要廢除分組點票或廢除功能組別係要經中國全國人民代表大會修改基本法附件二先可以達成冇可能單靠本地任何立法程序做到
或者你會話民主化咗嘅功能組別出現
咁分組點票存唔存在都冇所謂
你要先知道分組點票嘅運作係點
咩情況下須要分組點票呢?
就係對立法會議員個人提出嘅法案(非政府提出嘅所有法案)同埋議員針對某議案提出嘅修正案進行表決個陣就要分組點票
須要功能組別同地方直選議員部分各自過半先通過
假設你民主化咗功能組別俾哂界別內從業員做選民但係分組點票依然存在意味議員議案或修正案仍然有機會俾功能組別或地區直選部份嘅其中一方拉倒
而且功能組別嘅特性係要保障業界利益而非整體市民嘅利益邊個敢擔保所謂民主化功能組別嘅議員一定唔會偏私業界而背離大眾民意?
咁樣咪立法會嘅不公平始終都唔會消失
點解要俾不公平嘅可能延續落去?

但係現行嘅立法會最大問題係呢個議會俾中國閹割
基本法第七十四條令立法會議員唔可以涉及公共開支或政治體制或政府運作者嘅議案而涉及政府政策者更必須得到行政長官的書面同意
簡單啲講假如你好想政府派錢而希望立法會議員真係爭取到嘅話就必須廢除基本法呢條條文否則就算69個立法會議員支持派錢政府都唔洗受你約束去派錢因為受第七十四條所限立法會議員根本無權做
加上議員議案同修正案都要經分組點票窒礙立法會議員議事 仲要人大常委會有權發回已獲立法會通過嘅議案令該議案直接失效
甚至要面對人大常委會出大技「人大釋法」嚟掣肘香港嘅議會
呢個唔健存而受掣肘冇主權嘅議會就算俾到你有普選
都只係選咗個殘缺嘅議會
加上功能組別本身設計有局限 點解教育界漁農界都有代表而殯儀界冇代表呢?係咪有啲業界特別低賤呢?
功能組別本身就係歧視
Why not both?
Both咗去邊?
殘體
如果係泛民誠信問題我讚成
因為泛民個底真係差 尤其班老屎忽
但我仍然覺得仲有時間俾大家磨合, 或者物識新人

但眼見連登好多人一見叫人參加功選就屌哂鬼
既然各有各做, 點解唔行多條路

為左贏,咩都攞盡
各位屌沈旭暉嘅人
問問自已係唔係真係願意承受長時間勇武嘅後果先
事實上香港人唔係個個都願意真攬抄
唔係個個都肯負出咁多
香港人最多係肯貼下連農牆 幫襯黄店 組下人鍊咁
街頭抗爭純粹靠警暴 反蒙面先勉強維持到咁耐
佢提出嘅起碼係相對低成本嘅方法
點解唔可以兩邊照做
咁我同意泛民真係令到人地咁反感既主因黎既
只係唔明有好多人講到杯葛功能組別就可以廢除功能組別姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞