沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
你可以選,但俾曾鈺成同譚耀宗你揀呢
杜生段片佢都有講
但係目前可以做既真係唔多,仲隔住個武漢肺炎。

擴大工會,等廿三條黎既時候 ,一鋪贏盡佢
選到黃絲唔見得一定會贏,但中共唔肯任命佢都幾大機會美國會取消香港獨立關稅區地位,咁咪成功攬炒到囉,我地唔係就係想攬炒咩
反而係選到黃絲做特首可能性唔大,但機會點唔大都一定大機會過成功獨立
唔講體制內 會被熱狗
成個制度咁好難
我記得朱凱迪講過最好情況都係13/35
我個人只係寄望直選攞多啲夠過半
Push
sorry,
我真心認為功能組別嘅腐壞同黑警體制冇分別,
連區議會都嘈話唔公平仲相信功能組別可以公平?
係,一入嚟喺度諗
Gay巴唔通都話要進攻功能組別
我覺得係最後一搏。當然有機會共產狗會改規則,但係佢依家係呼籲緊啲人係呢段時間(3年)內做晒做到嘅野。我覺得現階段黎睇中共忙緊處理疫症,即使疫症處理完都有後續嘅手尾要執。加上有無能嘅777, 貿易戰,一帶一路危機,全球性排華,依家佢哋處理中港兩地危機嘅能力係下跌緊,呢個時侯正正係我哋有位入嘅時候。當然現實應該冇佢諗得咁美好,隨時有差錯,但係我地今次嘅運動係對中共之前咁多年嘅部署有所打擊,而中共係呢三年內係未必做得返之前咁多部署。佢處理唔到,動員唔到人嘅話就有機會用佢嘅方法實現我地想要嘅野。若果實現到但中共唔批經真普選選出黎嘅特首嘅話咁就一如佢所講係個解脫,係真攬炒,摺埋攞起武器開打囉。

簡單啲黎講我地要做到一個佢唔可以靠軍事控制到嘅局面,等佢地唔可以用堆popo幫佢解圍。

sorry for 1999
利申:G持港獨
咁比紅官判咗入獄嘅手足要等幾耐?
有班本土派 係想一步登天架

話制度有問題 仲走去玩咁制度
白兵果d仲吹等美國第二階段協議 搞撚掂佢
直選分組都要過三分二先叫贏,先叫有突破
否則只係重複過往廿三年泛狗既小鬧大幫忙鳩做抗共
agger 功能組別都係剝奪人權嘅議會
一樣咁黑
講真 區選由政府劃區嗰一刻開始已經注定係唔公平
但唔通唔玩咩
做法上無衝突
但背後嘅想法係兩個極端

對體制有盼望 vs 完全唔信任體制
左膠 vs 本土/港獨
含泛民 vs 屌泛民

各有各做係好低層次嘅回應
咁玩咩?
梁天琦自己話跪係到都要選到入去,佢聽到連登仔而家講d野應該會嘔血
功能組別冇可能贏,今次區選D選票已經唔係贏好多,下次立法會選舉支共仲會比你正常咁選?佢地一定會落重本去守住個功能組別,我地識打呢張牌,佢地都會識守,個制度係佢地手上面,我地點玩都唔會赢。唯一可以贏嘅方法係要一個冇功能組別嘅立法會選舉,全部直選。利用支共現時嘅弱勢,再加上美帝係後面利用民主及人權法案,要求香港要有直選嘅立法會選舉,咁先可以真正打破個制度,然後有真普選,光復香港
咁照你咁講除左支爆之外永遠都改變唔到個體制
因為支共一日係到你都係乜都做唔到
同埋區議會點同立法會
區議會都唔係基本法入面一定要有嘅架構
而立法會就唔同
過半之後就有一定嘅bargain power
另外你睇下政府同保皇黨咁重視立法會選舉
咁想用今次疫情去幫奶共派嘅選情
就知佢唔想輸啦
贏完咪政改
呢個post仲有人問點解唔可以一齊做真係睇到
問號問號問號
.
我以為fol得gay巴嘅都比較了解情況

又話兄弟爬山?佢係傳統精英
深明香港大多數中產
甚至有能力嘅底裡點樣諗
唔好忘記佢同李家打咗幾年工

革命都要有銀彈
大家各有各做
幫到嘅咪互相幫助囉
冇乜所謂
兄弟爬山啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞