沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
我夠知阿媽係女人
咁要搞個初選先啦
所以泛民唔會幫我爭取到利益我都唔會理佢地
你想獨立其實都好唔現實既,你又做?
係,因為係要上年既9月前就要登記咗先有可能做到
你依家準備2024年既功能組別或者可以一戰

你想放啲政治素人,本土派人入去發下聲,訓練下甚至好似黃之鋒咁做專業被dq師我真心覺得ok架,但係你真係唔好諗住做到改革囉
問題唔得嘛大佬
你真暴動有1% 兩萬人出黎都搞掂啦
香港既民主派組織數量唔多,組織力、能力、經驗亦都都有限,玩體制內抗爭就係等於減少體制外抗爭既資源。

任何事情都有priority,把口就話體制內外同步,實際上沈教授或者各大民主派組織/工會既資源係著緊體制內選舉多d定制內外抗爭手足多d,大家心裡有數。大家都知玩體制內既同時係無需要放棄體制外既野,但實際做起上黎就係做得一樣做唔到第二樣。
代表光復警局咯,香港咁大,有排行軍攻佔
屌制度但又唔提新建議,咁討論落去都冇新進展啦
香港民族黨比人滅左黨
而家佢地拎支旗出黎就犯法即坐架喇仲初咩選
你叫律師黨個d去幫手上訴令到佢地政黨合法返先啦下
因為香港現實政治就好似 美國兩黨咁
如果初選 選左Bernie Sanders出黎 支持開拜登既係要唔服氣唔投咪咁等輸囉
如果咁就做豬 美國都好多豬啦
我唔需要一定同泛民理念一致 但我更加唔想DAB贏
大撚把新工會成立,你估咩人開
泛民係政制內投票玩左20幾年都唔得啦你地又繼續玩
我冇話你鬼喎...
3點幾唔好撩交嗌啦

陳浩天要復黨應該要經立法會啦
而家立法會被建制掌控
咁你要復黨就要踢走建制
踢走建制就靠選舉靠投票
但係而家你同我講唔投?
咁呢個死循環嚟㗎喎

一係你有冇方法教我點幫佢復黨啦?

邊part邏輯錯可以幫我補充吓
點樣有黃特首?
咁應該杯葛選舉,要求廢除功能組別,定先贏功能組別?

點樣冇衝突呀?

喂你個遊戲冇得贏嘅,我唔玩呀,要求廢除!
但係我又想試下贏啵

用下你個腦啦
冇可能贏到功能組別
唉你岩,制度都冇用,上訴做咩姐

咁啦,一係唔投票,直接組臨時政府起義啦好冇即刻復黨!!
咁你有冇方法叫20000人出嚟真暴動?
我第一個企出嚟幫你
有你呢句就得
又話反抗嘅?
屌你老母
反正選舉並非獲勝唯一關鍵
所以睇你REPLY #827就係覺得滾水煮蛙然後更多人上街 就會推翻到港共?

本土派想選咪派人 做類似初選咁
我意思係你完全唔想理飯民現實層面冇咩可能行得通
你就真係要收皮啦
同意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞