沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
咁係泛民有求於唔信泛民嘅人
但係我哋見到係泛民仍然故我,少少本土化跡象都冇
我唔知你係咪誤會我講咩啦
我從來冇講過 同飯民一齊玩 就一定要冇本土派人士出黎參選
就係兩邊都要協調下 飯民又要服下初選結果 本土派又唔以掛住屌飯民陳年往事
因為香港現實政治就好似 美國兩黨咁
如果初選 選左Bernie Sanders出黎 支持開拜登既係要唔服氣唔投咪咁等輸囉
如果咁就做豬 美國都好多豬啦
我唔需要一定同泛民理念一致 但我更加唔想DAB贏
所以上屆咪trump嬴囉 如果Hillary做到容納Bernie Sanders既理念,拎到Sanders既票佢邊洗輸比trump呀?你自己睇下pool有幾多Sanders支持者唔肯含Hillary甚至走去投trump啦

唔信再睇埋前兩屆,Obama初選險勝Hillary,Obama做到調整路線迎合,甚至加埋Hillary入內閣,Hillary支持者收貨咪含Obama囉,唔係Obama點嬴呀?你估美國班democrat真係唔想共和黨嬴都一定含Obama呀?

咁依家泛民有冇做D咩去迎合本土派先?本土派選民又係咪收貨先?唔係丫嘛,咁咪收皮囉,憑咩要人含你姐,你唔識就咪撚拎美國政治同香港比啦大佬
所以我咪話 "支持開拜登既係要唔服氣唔投咪咁等輸囉"
我就係知有呢種情況 一樣有人唔含淚所以輸囉
你自己都識講有trump同obama個兩屆 含同唔含/合唔合作既分別
咁我講出黎比較有咩問題呀大哥
雞同鴨講
美國係民主社會香港未係
喺美國選票係妥協基礎唔代表香港係

當我哋本土派發現玩唔玩選舉都冇人代表我哋聲音,你憑咩要求我哋玩?
你話選舉輸香港就輸?我哋覺得泛民贏香港都輸喎。
泛民唔盡量本土化就唔好要求本土派投票,今次政治酬庸係單向,泛民有求於白票撚但係白票撚無求於泛民
至少體制外可以用自己方式抗爭

紅字應該係香港要贏泛民就要輸
咁我投左泛民入去泛民係咪會支持民族黨復黨同推陳浩天做特首先
係既話咁我咪投囉
想要我張票咪搵野同我deal囉
乜利益都冇走黎叫我投票不如請多幾個人去幫手推d老人院阿婆去投票比你地啦
我當所羅門係傳話架咋
如果趕唔切九月立法會既話 咪推遲
我角度而言 唔係普選既立法會冇舉行價值
所以講到尾就係泛民=建制B隊,唔好投啦。

咁點解區議會仲要投票
依家係初選都無用呀,因為你既同路人都係會支持泛民,都係同泛民夾埋嚟打壓本土
本土派選民唔係要初選呀,係要泛民唔選讓位俾本土派呀
但係你啲同路人話本土派支持者分化呀,明唔明呀?
behavioral art嘛
過咗半就唔到佢behavioral, 所以搵多啲本土素人選
想人信任?行本土路線就得
毛姨姨肯定多本土票過涂生
記住係想玩選舉制度嘅人有求於唔想玩嘅人,而唔想玩嘅人唔會覺得輸選舉係大問題
你明唔明點解冇港獨本土出黎玩呀
因為4年前出過黎玩喇結果係點?
梁振英打壓我地囉
泛民幫梁振英手打壓我地囉
然後你要我信你同你去玩?你叫泛民扔一億係我面前我咪同你玩囉
支爆女神P
輸撚咗仲要泛民嚟做咩??
冇咗議席嘅泛民嘅支持只係0價值
叫班死老嘢上前線抗爭?
你做嘅嘢其實得4個字
「懲罰泛民」
冇lu
係呀佢係扮唔到反對
咁跟住?
輕鬆啲,唔係要你投,你理解就ok了,大家都係香港人。
又人身攻擊 好hurt囉
係講緊呢啲例子唔夠點醒班傻9黃絲呀
區議會係本土派愚昧以為泛民會本土化,結果捉鬼依舊,口罩照派廢老
含得一次唔會有第二次
本土派獨派連選都冇得
偏偏你又有得選
點解覺得自己係民主?
係呀我冇否認呢樣野
問題就係你地肯唔肯妥協
係好仆街架
因為lesser evil個位知道你地體制外做唔出咩大事黎嘛
你地都無槍無炮
所以就係睇你地肯唔肯為greater good而「理性」地妥協

咁當然啦
我知道政治好多時都係感性大於理性
唔得 點可以學我呢啲柒頭㗎
冇理由要你柒埋一份嘅
所以咪要傾 協調一齊合作囉,定你覺得屌兩次 一個政黨就會讓晒位比本土派出黎選?

本土派咪一樣有支持射落海,唔通我又怪晒所有本土派
唔好成日搵一小撮人 係度否定晒全個派別啦
咁其實回歸咁耐 泛民都話支持普選既
但拖下拖下咪到呢家
口講支持 身體就最誠實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞