沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
我咁睇既,係咪真普選有黃特首,以現今既制度搶議席,又搶選委,後有黃特首,被DQ既話,美國自然有藉口出手啦,就算唔出手,到時咪加多返制度外囉。

抗爭要好撚長時間架
邊個選邊個制裁最撚公道
最好制裁埋投票班仆街
奧運都係由體制內做,先比到女性參加
唔明樓主屌乜
佢講既野唔會影響到你地抗爭
況且我睇唔到任何武力可見將來推倒港共政權既可行性
認真
我自己認為對中共威脅,一個梁天琦勁過成個立法會
岩,到時失敗咪更多人轉營去返制度外囉
點解會係假? 無人信中共,依家呢個假普選純粹係SET 條"合理"的規則比佢去唔跟規則咁玩野,而且,你ENDOSE左佢咁做 = 做左基本法上面叫佢做的野、完成憲法責任,然後,你一世都唔會再有機會跟"制度"做多次(除非支爆)。
反而現有制席,你拎夠601席選委反而重有得嬴。
------------------------------------------------------------------------------------------
玩制度一定係泛民? 熱血公民一樣有玩區選,佢地又係乜?
堆本土素人又一定係你以前所諗的泛民?

同埋你唔信佢地你咪出去選囉,唔洗全盤否定制度內抗爭呢件事WO

利申: 覺得白鴿又真係幾垃圾下GE
睇埋本土今次會唔會被dq再決定啦
泛民就期望佢哋唔好再做on9嘢
咩亂up呀屌?你有冇出去行一轉黃絲主流民意係林鄭下台薯片叔叔上台做就得嘅啦?

黃絲特首呀嘛
屌咪單單打打啦
又亂扣帽子 唔係主流天琦做咩 gphone做外交官啊嘛
https://www.thestandnews.com/politics/%E6%94%BF%E6%94%B9-%E5%85%B6%E5%AF%A6%E5%94%94%E4%B8%80%E5%AE%9A%E8%A6%81%E5%95%9F%E5%8B%95-%E4%BA%94%E9%83%A8%E6%9B%B2/
有人寫過文唔一定要經政改5部曲
當然技術細節 就嘈餐死

至於你講到覺得飯民一定關鍵時刻背叛
當今日有真普選 選出黎特首9成都係會飯民推舉既人
其實推到依步然後支共唔俾佢做就已經可以名正言順搞臨時政府,比起就咁話搞臨時政府有說服力有晒民意可以大聲好多
點解黃絲主流民意係佢?邊度睇得出?
可以睇番我段野第二段
唔係樣樣野都唔試
而係因為好清楚而家個體制係不公義先唔會考慮參與不公義嘅選舉
有冇諗過立會係可以制衡林鄭同中共既其中一個方法

清明顯唔係讀political science
咪盡全力贏一次先囉
反正一定比人DQ,或者搵藉口唔比普選
到時大家就會死左條心一齊搞體制外抗爭架啦
當然而家都可以繼續搞體制外抗爭雙線行車
可能大家會話明知係廢係冇用。但大家都唔好放棄試下做。。求下大家orz
自殺?望天打掛冇人救到你
係,無人反對用其他方法抗爭,黃色經濟圈、國際線、勇武、和理非、文宣,乜都可以,但點解要不停否定叫人登記做選民?有少少機會都唔做?點解?
咩之後都比人DQ已經係後話啦,又唔犯法,又人人可參與,點解唔盡力推?
好呀
勇武手足真係覺得好絕望
體制內外抗爭有一個好大既問題就係泛民 你要明白本土派唔相信泛民 因為睇會議紀錄 你會發現泛民永遠都會關鍵出賣 2012政改,港珠澳大橋 高鐵 可能你會學話細良話回帶撚 但係你睇下涂謹申呢幾日做過乜
要解決本土派唔投泛民 唔係話佢地係鬼 唔係話佢地係分分 更加唔係用情感綁架 而係要改變泛民出賣港人既作風
要記住我地選民先係香港既主人 既然真正支持抗爭既人連選都無得選 點解要我地含?
如果今時今日要分三派 只會係 433 建制4

要割傳統泛民等同自殺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞