沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
所以我想問沈旭暉 點樣選出非建制派的特首

至於功能組別 入面大多數都係生意人 只要你既生意同大陸有聯繫既話
佢就可以以唔俾你返大陸做生意 來迫你將張票俾建制 況且 之前果300億咪拎來收買功能組別既人

想問可以點過半數
泛民嘅不濟不止於抗爭不力,無法帶領群眾且容易妥協,而且重要要求進步者包容
我本身覺得沈生個plan值得一試,至少唔使流血,但係如果執行者係泛民,我含撚都唔會支持
其實只係大家太想取消功能組別
就算取消唔到我咪又係將啲票投返比本土素人泛民
叫投白票嘅真心一係五毛一係思想太極端
根本就唔夠膽 唔好話軍火 plan都無
Push
依家有個方法可以令到建制驚,區議會選舉真係見到佢哋驚到瀨屎呀,點解唔做?選舉期間我哋都可以遊行,勇武既繼續勇武、和理非既繼續和理非,由一開始所有方法機會都好細,但都值得一試,路係香港人闖出嚟!!
同埋下下都扣人帽子好咩????
絕對會投本土
但依家好多人心態係連過半都唔好去爭取 難唔代表唔去做 又唔係要停晒所有行動先可以搞呢條線
咁一早唔洗上街爭取,坐定笠綠等選舉就夠啦
如果你咁講不如話我知唔搞選舉有咩搞?
國際路線?夠唔夠贏到選舉得到人民授權嘅特首被dq回響大?
依加我覺得革命唔係一個選擇
咁仲有咩可以搞?
政治上冇錯wo

兩邊一齊搞啦
睇完都唔知佢諗乜

功能組別已經冇可能贏 仲要選個黃特首? 點攞選舉委員會支持?
中共都唔會批政改啦
Sorry 或者我冇咁多耐性俾呢個制度
我地已經俾政府打壓咗咁多年 或者因爲場運動帶來咁多極權下嘅統治後果
國際戰線打咗咁多 乜野底牌都揭過俾人睇
但我會陪大家睇到立會選舉 希望大家可以徹底對呢個制度死心

Btw 我有提過清算黑警嘅門面功夫要做 入稟告鳩佢地
當然唔係覺得制度可以帶來公義
純粹想用少少壓力打亂下佢地嘅部署 或者影響唔大嘅
但好過手足逐個被黑警清算
呢樣我諗算係呢個荒謬制度下唯一嘅存在價值
無普選同直頭DQ埋個特首邊個理據大D我諗正常人會識分
事實上係立會用比例代表制
我比盡你以今次區選 6:4比
泛民攞齊22人

你功能組別要24人先過三分二

你覺得可行你咪試下
政治就係要有bargain power
你乜都無嘅時候我話知你咩訴求我都wfc
所以體制內抗爭係一定有用
而呢個數字係計「已登記選民」,有班冚家剷連選民都唔做
所以成班友係到打飛機
根本無可能做到
講就天下無敵,做就無能為力
菜刀個個屋企有
夠唔夠膽等淋病記者會拎出黎斬鳩佢先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞