沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
初選咪又係叫你下一屆先本土囉
有冇初選根本無分別
何況依家本土根本無人選得到
雞同鴨講
美國係民主社會香港未係
喺美國選票係妥協基礎唔代表香港係

當我哋本土派發現玩唔玩選舉都冇人代表我哋聲音,你憑咩要求我哋玩?
你話選舉輸香港就輸?我哋覺得泛民贏香港都輸喎。
泛民唔盡量本土化就唔好要求本土派投票,今次政治酬庸係單向,泛民有求於白票撚但係白票撚無求於泛民
至少體制外可以用自己方式抗爭
幾時會傾
所羅門真係咁大影響力?
如果我有能力令個less evil同我合作打大佬
咁我做乜要妥協

而家係less evil想要我張票但又唔肯走黎同我妥協wor
港豬澳大橋泛民唔做白票黨 直接投贊成
明白既手足,但立會係為左選委票
以共產黨性格係制度內投票係可行既?
咪你呢啲泛民囉
以香港人既性格唔洗抗爭添啦
所以我咪話要初選
咁當然上次基哥事件係搞到好樣衰,只可以慢慢等佢進化囉
但制度內路線唔一齊玩我係睇唔到點贏

大佬我又冇否定抗爭路線
問題就係好多人唔肯行罷工再勇武路線嘛,鬼唔知全世界一齊做就解決咩
唔爭在信埋戴耀庭啦
依家係less evil果位想要我張票但唔肯含我撚,仲要我含淚投佢票喎
知唔知點解本土派咁憎戴耀廷呀
因為雷動係冇計本土派入去架佢地只會配比自己d人從來冇妥協過
結果咪雷左個何君堯出黎囉
鄉黑咪係泛民搞出黎既大頭佛囉又
結果累鬥累 大家無晒抗爭意志

移民super
唔使討論今屆立法會
功能組別有冇可能過半依樣嘢
牌面上係好難
只係盡量協調等大家試吓
做唔做到用手中嘅票
取得最多議席
現實係只要保得住1/3
唔俾對家任過法案就夠

選黃特首係另外一場選舉
呢啲細節可以大家再共識
如果佢又dq哂本土,咪搵方法令佢終止選舉
我估係沈旭暉所講既輔政黨 而唔係反對黨
扮爭取民主要你比議席佢然後係議會投票送錢比工聯會同建制洗
所以就可以通過晒啲俾錢對家俾錢買武器打我地同埋惡法議案呀?
唔明
要議席即係要跟民意
咁點解會背叛民意?

下面個方向絕對同意
但係點樣將大方向變成現實
求指點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞