沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
原本個制度計設係唔比你立法會過半。
但唔好忘記,
2010政改方案,
溫和派胡錦濤作出了讓步,
增加10席民選,
增加過半可能性。
睇佢同杜生條片 我諗佢講既野有好Logic好現實既
都係個句 咩都要做架喇 依個時候 冇人知邊個方法最好
但係咩都要試啦
基本法附件二只係限制咗 立法會直選同功能界別各佔35席
而功能界別嘅產生辦法係由本地立法去訂 即係只要喺地區同功能界別都過半就可以透過立法會自行修例 將全部35個功能界別用類似超區方式產生
你都on9 大把人邊度黎 你覺得?
我姑且當你個on9邏輯成立
玩體制頂多投票 選下功能組別
試問有幾多人玩到體制而唔抗爭

更何況不嬲和就遊行 勇就開花
依家加多個體制係和有咩問題

對香港人咁冇信心散播失敗主義咪撚搞革命啦
咁反對果班係唔係可以做焦土派幫手加速劇本?
天真嬌
但以制度內改革呢一個point已經冇可能
因為佢唔需要改規則(基本法)
佢都可以喺制度內玩殘你

本身人大任命 已經可以ban哂中共眼唔順眼嘅特首
如果你真普選就要改基本法

但改基本法更加冇可能

先不論 配票 種票 DQ 首先已經冇可能立會過半

基本法159條
你要改基本法就要有 立會三分二人贊成 港區人大三分二
同特首簽名

與其諗點進攻功能組別
不如幫襯多一兩間黃店 睇多D黃色youtuber
定立左根基先啦
基本上大家都知要點先贏到
只係大家因為仲有份人工唔錯既工返緊,仲有得一年去兩三次日本,所以唔願意面對姐
仲唔支持
再退一步講,你睇返成個程序,
上面都有巴打講,
係贏咗都冇撚用。
97到而家年年都講呢句架啦
其實立會係輸硬
對家種票 完美配票 藍絲KOL做到野 通過財委會同功能組別買票
我地呢邊 同泛民有爭執 有想體制外抗爭嘅白票人士 唔肯配票要投比本土
仲有更多更多
你地覺得佢唔知個可能性有幾低咩佢唔係天真 係講個事實出黎 香港真係要贏就係要靠奇蹟
咪係 邊有咁多勇武比我地犧牲
笑左
又回頭行死路
等比人架空?
冇法治 冇問責 冇約束
佢隻手遮天比你選曬又點
係度利用香港人逃避現實個種心態
獨立係唯一出路 只有一直行落去先會成功
香港要浪費幾多年玩選舉遊戲睇人做大戲?
選完同重複一國兩制有乜分別
害後代將來更血腥去抗爭?
選舉係和理非同泛民嘅麻醉劑
我要真雙普選啊屌你
每人一票啊
條數除番開商家佬全部分得雞碎咁多
我係奶支狗見到你林奠咁撚古寒扔錢落海啦on9仔
仲柒撚到拎送中基建黎俾 條數差幾撚遠呀?
泛民kol話要試,連登仔唔信有用
中間偏藍轉黃嘅學者話要試,連登仔都係唔信有用
樂易玲講明立會過半就係奪權,連登仔仲係唔信有用
聽講功能組別票要選前一年
唔麻醉你乜得
仲未明各有各做?
係自己領域幫手 發聲
都係各自爬山一種
沈生家底人脈
佢真係可以喱埋唔出聲
就當佢講野冇撚用 (雖然我唔覺佢完全無 人地個視野根本無得懷疑)
未至於出來R黃絲光環
咁點解之前要吹區議會 其中一個中原因都係控制到特首選舉 如果認同要光復區會 但又唔同意要盡能力控埋立會 唔係前後矛盾?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞