沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
咁佢地咪幾素人吸收做泛民派議員囉
佢哋肯放個位先算
係都唔錯,起碼無咁黑你憎
功能組別好難贏,講真,喺我角度希望好細。只能夠話,只要你一輸,香港就輸咗9成。當然如果贏係最好,再假設輸功能組別,靠美帝施壓有真雙普選都有可能嘅。咁當然你要體制內抗爭,咁功能組別呢個plan b 就要打得好有策略,不過都係嗰句,好難。
靠美帝施壓有真雙普選都有可能?可能性起邊度?
菜刀人人屋企有
但係咪拎出黎斬鳩淋病同黑警先
成日想一步登天要武裝革命
根本完全唔現實
香港人覺醒
投白票及阻止立法會選舉舉行 才是五大訴求的方向

第一:進攻功能組別是一個可笑講法,功能組別我係公司票,中央聽日吹雞,所有公司都會歸隊,更加唔存在國際制裁,中國可以是但搵個人去做投票嗰個,中共嘅滲透能力咁強,任何組織中國都可以滲透,e.g聯合國,中國可以一席功能組別都唔俾你,建立工會這個講法是否想笑死我。
再且,功能組別嘅票箱係可以輕鬆換嘅因為唔係公開投票
第二:Even直選亦不會與區選一樣,這就是「比例代表制」並非「單議席單票制」,所以不存在九成獲勝,再且中聯辦仲要種票可以再加碼,自己計吓條數就知道咩事。
第三:Even直選你大勝如何,中共可以dq你,dq 到夠
第四:Even吾dq 你,你過35席又如何,你功能組別都不會過半,所以警暴停不到,特首選吾到,那有什麼用
那當然所以1200名選委,500名反政府根本不可能,找下資料先信la香港人,即使500又如何,警暴停不到,特首選吾到,那有什麼用
第五:有人提出用立法會停擺政府,這當然要建基於以上四樣somehow發生,包括政府選擇不dq 你😂,首先今日的大白象工程/水炮車等都是泛民自己投贊成,泛民每次因為政府捆綁民生政策而最終放棄停擺, 即使這件事不發生, 政府也可以使用緊急法,而這個講法非常無稽

既然進攻立法會無法停警暴,無法選特首,而進攻立法會冇用,沈旭暉這位學識淵博,純熟國際關係嘅人點可能唔知呢,那為什麼大部份政評/議員都會贊成及大力宣傳,一自身利益,二別有用心。通過不斷提倡進攻立法會以減少人民對雙普選的追求及專注,不想香港人知道自己的價值及今次就是難得嘅機會可以通過美國嘅幫助直接獲得雙普選。

進攻立法會與打國際戰線/制度外改革的分別是立法會是中國設計的遊戲,規矩係佢決定㗎,你是否獲勝亦都係佢決定嘅,所以你根本就唔存在贏機會。
相反,打國際戰線/制度外改革係國與國之間嘅爭鬥對立,你唔會估計到最終的結果,更加唔係中國決定你贏嘅遊戲。

再且今日中國遇上美國,俄羅斯亦想中國死,全球圍攻,中國經濟又弱,中國美國亦都想喺香港攞利益,稍為有啲常識都知系千載難逢的機會,一個熟悉國際關係嘅人又點會唔知呢,但佢唔想你知,因為只要香港人唔把握這次機會,香港就唔存在光復機會。

究竟點解「自稱站抗爭者那邊嘅」議員和社會有影響力的人都無要求外國介入,每次外國更提出講法治未死/不要制裁香港等等,更參加閉門會議,完全無嘗試求外國協助,究竟系佢地真傻定係裝傻le
公司票=無得嬴已好奇怪
冇真普選想選黃絲特首係咪傻左
咩野叫做先贏功能組別再廢?
點解過半會廢除到功能組別?係你自己幻想出黎?定泛民寫左個plan話過到半佢地廢除到?

唔好再水黃絲ok?
其實你係唔睇人啲內容係唔係?
你係唔係出黎抗爭都係鳩叫光復香港時代革命但唔知自己做乜個啲人黎?
鳩叫要普選立法會有就有?
制裁? 邊個制裁邊個
今日有中學副校長俾人停職(制裁) 香港人又做到D咩

運動至今, 所謂國際法 戰爭罪行 人權法 有邊條實際對香港人有幫助?
連貿易戰都打完咁濟, 美國又有冇實質幫過香港?

唔係放負
只係覺得 既然制度外暫時行唔郁, 點解唔連制度內可以做既都一齊做?
你如果有講左d 咩咁實際既,你不如cite 番或者講多次

你反問番我,其實係唔代表你有point 的
你講泛民呀?
泛民既咁實力做代理人?
All in gphone唔好?
我唔係反問你係純笑鳩你
早於昨晚已經有手足講左 呢個post有的 自己去睇
唔好成日要人餵食 ok?
區選後你100萬人有咩用?100萬勇武就有用啦
仲要捉鬼
邊個選功能組別就制裁邊個 就係咁簡單
到時邊個仆街入去選功能組別就制裁邊個

美國條法案寫到明2020有普選 邊個積極參與小圈子選舉未邊個係鬼囉 我諗唔難明嘅可?
每次你地就淨係識講已經講左
乜原來真係咁難講一兩句重點
仲學人笑鳩人
原來連表達兩句都唔識
叫撚哂係國際線,叫美國幫手,只要係功能組別既議員就制裁
我真心唔會阻人係制度內抗爭,但問題班人只係識要贏功能組別

制裁功能組別同贏功能組別可唔可以雙線並行呀
泛民班柒頭有冇提議過呀?因為班人只係想要議席
乜野制度內抗爭,過半停擺政府,全部都係包裝黎
貿易戰連第二階段都未開始傾就打完咁濟
我唔反對打功能組別
但要搞清楚plan a plan b
我就未見過連plan a 都未行過就直接行plan b
利申:到時立會投票真係冇人投得落既話白頭佬白鴿雲涂謹申果啲都會照投
ching你琴晚3點傾到而家
唔攰㗎咩
勞工界立法會有3席,特首選委有60席,二百萬人都開唔到幾百個工會就抵輸啦。
7點訓咗1點起身
我上年7月起無返工
所以我對好多人都好不滿,尤其唔肯罷工既人
俾啲邏輯
你識開人地唔識開?
仲有講返特首果千二人
你覺得冇普選真係可以有向香港人傾斜既特首?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞