沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
其實好簡單。

我唔想比保皇狗坐到功能組別議席,就係最大理由。
沈旭暉不如出選特首.
根據《香港特別行政區基本法》第44條,香港特別行政區行政長官必須符合以下所有條件:

年滿四十周歲
在香港通常居住連續滿二十年
在外國無居留權
是香港特別行政區永久性居民中的中國公民
有2100個人like咗沈個post。
潛台詞簡單一句就係為「大局」吖嘛
你拎大局嚟壓我,想要我張票,但你又拎唔出野同我deal, 我係民、泛民係主,咁其實同共產黨有分別?
喂連過硬既300億抗疫基金投個反對票向選民表下忠都唔肯,我仲點信你立法會兩邊都過半會推動真普選?唔好唔記得本土派俾人dq俾人清算果陣泛民唔出聲喎

會出去衝既人,選舉輸咗都係會出去衝,但因為區會贏咗你地覺得制度內仲有希望所以連席都割埋,咁咪大家一齊23條一鑊熟囉。
佢有葡國護照

Hkpetitions.com 團隊最新推出
7起:起工會神器,不但加速組隊進度,還提供 會章Generator 及已成立工會會章範本 幫助大家提升處理文件效率,最後大家向職登局交上表格和工作證明文件,就完成申請。
重奪公民權利 保障工人權益

https://7up.hkpetitions.com
ok 咁你地贏撚緊啦
沈旭暉
出生 1978年11月24日(41歲)
國籍 香港 中國(香港)
學歷
皇仁書院
耶魯大學政治學及歷史學雙文學士(最優等)
耶魯大學文學碩士(政治學)
牛津大學哲學博士(政治及國際關係學)

屌打晒依家班高官.
若果你覺得進攻功能組別係一步步嚟,點解當初政改唔揀袋住先
其實真係無分時空AB,一直都係同一個時空
遠既本土派被人dq唔出聲、水炮車、17億元朗天橋、創科局、高鐵、港豬噢大橋
近到半年前有案底人生更精彩、早幾日先發生既三百億抗疫基金泛民係點都無得走
掉磚叔一燒佢地唔想割席咩?佢地不知幾想割
但係佢地知一割就會俾本土派同勇武派支持者煲大咋
熱狗咪仲衰
Exact7ly
本來基本法就話要循序漸進原則
如果係要一步步,當初就應該袋住先
叔一燒根本9成人香港人都唔認同
1200名選委,500名反政府根本不可能,找下資料先信la香港人,即使500又如何,警暴停不到,特首選吾到,那有什麼用
吓,好多人話好正喎
其實你眼中係咪非泛民即熱狗?
保皇係三舊屎,熱狗係兩舊屎,泛民係一舊屎
你叫我揀一舊屎嚟食然後再多謝泛民?
你諗清楚你自己配唔配有民主啦
你未屈晒啲人意見做九成大灣暉囉圍爐幾好呀
右派同左派...
左派情感主導 覺得理念行先 不應選功能組別
右派理性主導 計算成本效益
香港人自己打咗個飛機就當扑左野
區選之後運動冷卻 that is call facts

香港人覺醒
投白票及阻止立法會選舉舉行 才是五大訴求的方向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞