沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
1948年,波蘭統一工人黨成立,1952年,改國名為波蘭人民共和國,成為一個社會主義國家。波蘭在冷戰期間,波蘭一直在內外政策上追隨蘇聯。實行一黨專政,對內消滅異己,對外成為蘇聯的工具,經濟發展滯後、社會缺乏民主。波蘭人民在團結工會的領導下,不斷反對共產黨的獨裁統治,波蘭成為東歐追求民主自由的希望。

1956年,發生波茲南事件,1970年和1980年也發生了兩次大規模的罷工事件。

1980年代波蘭的工人在動亂中形成了東歐第一個獨立的工會——團結工會。工會逐漸取代波蘭統一工人黨,成為一股強大的反對派政治勢力。

1989年6月4日,波蘭四十年來舉行部分議席的民主選舉,在選舉的議席中,團結工會取得99%議席。8月24日,團結工會顧問馬佐維耶茨基出任總理,成為四十年來首位非工人黨出身的總理。

1989年12月29日,波蘭議會通過憲法修正案,取消了憲法中關于波蘭統一工人黨在國家中居領導地位的條款,成為前華沙條約成員國中第一批擺脫共產黨執政的國家,同時也成為歐洲脫離蘇聯獨立、結束共產黨專政風潮的先驅。

1990年1月16日,波蘭政府通過政黨法草案,為多黨制奠定了基礎。至此,執政45年的波蘭統一工人黨失去了議會的絕對控制權和政府的領導權,波蘭人民共和國改名為波蘭共和國,史稱第三共和國。同年底,華里沙成為首位民選的波蘭總統。
睇番上界“傘兵”表現唔差,今界更甚

但我相信到時亦都要制度外push佢地做野先掂
師兄乜而家泛民有擋到任何惡法或佢地投票時無出過錯?你呢個問題又返去4年前。
算啦有啲人自命清高
有政治潔癖
贏咗有50%死(泛民背叛、中共強行鎮壓etc
輸咗死硬
投都唔投死撚硬
(當然唔排除700萬人全民勇武啦
I mean議會戰線死啫
我想問 點解唔投?
你咪當賭多鋪囉
賭注仲要係0呀屌 0成本
香港人咁聰明唔會唔識計嘛
全世界被逼上街,包括泛民都要喺立法會動武
美帝會撤資
一直都差緊啦,你當美國佬唔知咩,
問題係佢有咩原因去做真係以為美國為人權幫香港咩,
鬥慘既話大把地方慘過香港
移民潮就有份
咁撚天真
個問題就會去到政變層次,果時應該冇分兩制
等支爆
波蘭當時係USSR管治

如同香港係中共管治
我表達得唔好
佢意思係大部分港豬仲信緊制度內抗爭係有效
所以佢支持大家用力谷贏埋立法會

到時中共實反口,連制度內「贏咗」都冇希望時,港豬先會醒,就會諗其他方法

區議會後已經反映咗個制度可以搬龍門,但仲有人樂觀去信,所以要狠狠打破埋對一國兩制呢個幻想
要跟佢呢套係咪代表當年831應該袋住先
你問我,我係唔鍾意飯民
但事實你要玩民主遊戲就係要含淚
唔同意含淚可以鬥氣等輸囉
你係好難改變40-50 呢個range支持飯民鐵底既投票意向

依家個情況好似 美國兩黨咁
如果初選 選左Bernie Sanders出黎 支持開拜登既係要唔服氣唔投咪咁等輸囉
最多可以屌 飯民唔搞多幾個初選比素人出黎
但你唔同飯民一齊玩就自殺
如果真係2020冇普選 美國就制裁 咁大家真係乜都唔做都得

泛民同美國路邊咁熟 收風一定快過我地
沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏。

中共:先打大豆,再打汽車,再打飛機,中國就嬴。
大灣暉
上次含左啦,想唔認
自己睇返04年泛民大勝後怠惰嘅歷史
進攻功能組別中共最開心
其實點解有堆人對美國咁大期望
入去穩殺人證據,一單popo就玩完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞