沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
好矛盾⋯⋯
區選輸又無咗特首選委117席
做多啲文宣有冇用呢?

我指點醒泛民
睇得多外國選舉嘅話你應該知道

選舉永遠都係揀 lesser of two(or more) evils

人哋全世界有民主選舉嘅地方都會揀大局為重

道德高地呢啲嘢係選舉之後入咗局之後嘅事

未贏 就唔好喺度批判自己人
冇機會?
2004年大勝之後出賣香港人幾多次?
咁我話 如果你10幾年前偷嘢咁你係咪成世都係賊?
時代會變㗎屌
你睇吓依家泛民識玩左好多啦
仲攞2004年來講
嗰班友差唔多走晒啦下話
屌那星
第一,泛民班大中華膠係民族立國嘅阻力,唔係本土派自己人
第二, 你憑咩要求大家同你一齊玩?
上面已經覆過
'本土派至少佔黃營一成半,但立法會輸赢唔係本土派嘅concern,所以我哋唔會有辨法用'輸左點算'去說服被制度放棄嘅人投票。
如果大家真係認為選舉好重要,應該嘗試對本土派展示選贏對佢哋有乜好處,遊說大家重返制度。本土派本身就不屑泛民綏靖,所以方法只有泛民本土化,泛民又做唔做到?
涂謹申已經好多本土派不滿。既然泛民唔認為需要拉攏本土,就唔好幻想靠選舉取勝去光復香港,同本土派搵其他野合作好過。'
涂謹申識玩我切
明明大家理性討論緊點樣合作
仲乜又喺度對罵?
佢一個可以代表成個泛民咩?
合作前提係泛民本土化
搞清楚莊閒
泛民想要本土票而本土無求於泛民
Sorry我都睇咗好多個月呢度啲Proxy睇到有啲燥底

只不過唔甘心見到泛民啊本土兩批喺度為啲小事(seriously) 或者歷史過節俾人漁翁得利

我只係希望你哋知道 九月輸咗可能真係永遠都返唔到身
其實唔係天唔天真嘅明題,而係有冇嘗試嘅問題……香港人好多時太醒,見到少少困難就縮
有冇泛民嘗試填補梁天琦政治光譜?冇就代表泛民唔會有本土票
雖然中共一定唔會比你做到 但都要證明比全世界睇呢個體制係笑話
回覆你幾點

第一 淨係憑呢幾個月 泛民已經係中共嘅眼中釘 佢想做大中華交都冇本錢

第二 就憑因為你嘅敵人係全世界最大嘅獨裁執政黨 你依家需要嘅係盟友

睇吓外國嘅少數政府 唔同聯盟嘅政見可以有唔同
但係大局為重
都會企埋一齊

至緊要揸到fit
啱啊,不過香港冇民主選舉
Push
本土從來反對泛民大中華思想,根本因為泛民垃圾先有本土,宜家你要本土完全收皮投泛民,咁都係小事?
九月唔會係香港endgame, 但係本土endorse泛民又冇政治收益,本土就會endgame.
泛民消滅本土後一定唔會行民族論立國路線,唔識鞏固香港人身份認同,最後一定任中共魚肉
三百億撥款已經令泛民進退兩難,你重逼人投班垃圾
咁可唔可以佢地進化下
你講得啱呀
喺選票上面,係佢求你

不過本土派想用抗爭手法
推到中共港共
就調轉為你要人

現實啲睇,你要接受香港
依一刻仲有好多人係支持佢哋嗰套
但明顯靠佢哋自己
無乜可能扭轉到劣勢

既然係咁,傾囉
外國政治都係協商
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞