沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
係呀,嗌咗廿鳩幾年廢除功能組別
去到今年佢地叫人進攻囉
咁係佢行起上來on9,但係佢出發點錯唔哂

上屆新西搞成咁,仲有另一樣野...屌,派咁多張名單出來,何妖後面最多票個三個全部都泛民,仲要相差唔多,加埋都踢左何妖出局啦
大敵當前唔到你唔玩啦老老實實
係睇兩邊生唔生性㗎啫
好亂呀
大家點睇游B當年宣誓搞到有位比港共入而被DQ?
同777比我老豆都變聖人啦
咁明知佢on9
仲要我去投票比班on9?
咁我不如投隻貓入去做啦起碼隻貓噤制投票都有50%機會唔通過300億比建制
本土港獨會比人DQ
點玩先?你肯擔保我有得玩咪一齊玩囉
如果泛民肯承諾陳浩天再出黎選再比人DQ既會同我地一齊衝立法會既話我咪ok囉

因為本土派支持者早就已經唔再對制度有期望
泛民同泛民支持者想玩選舉,ok你地慢慢選
不過你地攞唔到利益出嚟換我張票,我投邊個甚至先投唔投都係我既意志,ok?

民主都未有學人屌票,鐵粉唔係咁做架ching
其實你舉既美國選舉真係一個完美既例子,初選完左想嬴埋大選,你就要做野去迎合陣營內唔同既聲音架啦,香港既泛民主派都一樣,呢期的確係做得好左少少,貼近多左本土理念,街頭抗爭都落力左,咁咪多D人肯含囉,咪大勝區選囉。

但如果你淨係用「更加唔想DAB贏」去叫人含,你就死撚梗,憑乜要人咁樣含你先?正如美國既democrat憎trump憎到死都好,如果Hillary大支野唔迎合Sanders,咁Sanders支持者咪唔含囉,選舉係咁架啦,邊有人好似香港泛民咁一句兩害取其輕就坐定笠六等嬴架?仲要我唔含就比你地屌唔識大局為重唔識分輕重益哂DAB?依家係泛民唔認真參選所以益左DAB,唔係我唔投就益左DAB。
大家點睇小麗老母and friends當年宣誓搞到有位比港共入而被DQ?
讚佢叫人洗手啫 唔代表啲咩喎
我而家讚你行文流暢過777啦
都唔代表啲咩喎
代表我吹奏你要選你做黃絲特首??
基本上揾隻豬做特首都好過777
咁係咪代表有普選我就會選隻豬出嚟?
畀啲邏輯好喎

feel到有人會屌我唔知up乜柒
我都唔知haha
瞓lu
你想要咩利益
哈哈哈哈 呢個理由昆水(議員薪水,補貼)有d kai。 妳話制衡中共加速赤化仲講得通
香港獨立ok?
我會咁睇嘅,
你要一次過放棄制度內抗爭嘅話,
絕大部分仲對個制度有少少希望嘅人
應該冇可能會接受
(如果唔係嘅話都唔會有咁多人想繼續衝功能組別)
坦白講,
要佢哋放棄呢個方法嘅話,
唯一辦法就係要佢哋面對
幻想破滅」,
要畀佢哋清楚知道,
無論你喺制度裏面點樣努力
始終都唔會成功
咁樣佢哋先至可以放低呢個路線

呢個真係唔係屌佢兩嘢佢就會醒
我唔係同你講喎做乜
跟住?全力體制外抗爭囉
泛民如果係政棍到一個地步輸咗選舉就「無lu」仲要俾泛粉屌票,咁佢地係抵輸架喎,係應該要輸架喎,因為佢地由頭到尾都唔係政客係政棍。
所以我唔認為要初選
係應該要協調各方勢力
民主黨唔能夠每個區都派幾張名單
如果計埋公民黨及其他
即係又佢哋玩曬

我覺得新界東加西可以3-4席
九龍西及港島各1席
應該預俾本土或者非泛民同路人
九龍東可能難啲要再夾
不過佢哋要自己搵無DQ風險嘅人選

對家都做到,我哋一樣可以試
同意
我冇講呀你地要投咪自己投囉
不過我地比人褫奪左政治權利冇得參選咪唔想投咋嘛
你走黎屌我地做乜撚野?
你要我參與投票咪幫我恢復返我既參選權囉連呢d都唔做憑咩要我投票
本土派有人數有民意代表,但係冇參選資
格呢個制度根本就唔係民主制度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞