沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
一票不投建制係底線
話要投白票嗰啲 我都想可以理解佢哋原諒唔到泛民
但話投對家嘅一定係毛
唉,不過講到尾,一日唔支爆一日都唔駛諗獨立

蘇共解體之後先成就到波蘿的海三小國,波蘭,中亞,東歐獨立。

一係就靠老美同UN,UN就奶共,姐係得返老美
作為本土派選民,我會覺得總好過養熟一個原全唔理本土派聲音既泛民主派,特別係當本土派完全無人可以參選既時候。

健康既民主,理應係泛民主派需要聆聽相同陣營入面既本土派聲音,再調整路線稍為向本土派靠攏,做唔到既就自然係用選票懲罰。事實上,泛民輸左兩次立法會補選之後,路線明顯調整左,多左年輕新血素人,抗爭又落力左,到依家咪區選多返人肯含囉,咁樣其實係好健康既發展。本土派如果唔收貨既時候用白票話比泛民知其實係天公地道,呢個係任何國家既議會體制入面第三大派別都會做既事情。
唔民主中國,但係大愛包容
左得嚟又唔支持革命
仲要對制度有無限幻想
一係你泛民就本土化
一係你就直接做一個必反既反對派
從政最忌無核心思想
'任何議會體制裡面第三派別既功能就係要令大黨向佢地靠攏'
So fucking true
我認為要睇埋今次立會先再決定以後白唔白。如果今次失敗,2022都唔知會點
中共靠分化離間中傷起家
選舉工程又成功運作咗咁耐
加上港共配合
一定有你講嘅情況出現
到時靠大家互相提點
唔沉住氣點做到大事呀
依家搞到好似國民黨要打左日本仔定打左共產黨先
兩樣都錯,答案係將本土送入議會。
可惜香港無民主,而民主係一個結果嚟
跟住就會俾泛民利用話要整合、關鍵一席
本土派除咗會被dq仲會被泛民借勢打壓
所以依家大部份本土派既人都唔會再信乜野制度內抗爭
人工島國民教育國歌法送中廿三條....etc 排住隊等緊香港人。建制派大比數當選香港會極速赤化,制度外競爭 high risk low return。成熟既民主思想要係成熟既民主體制先有用
絕對有,參考下美國既初選,做到總統提名人之後會調整路線去團結陣營內既不同派系,甚至直接請對手加入內閣都經常發生,咁樣係好健康成熟既民主制度,人地唔會就咁一句話TRUMP正仆街就逼人投美國民主黨。

問題係泛民做唔做到呢個氣量,佢地既往績係唔撚理班本土派總之你唔投泛民就係益建制。近排好左既,連輸兩次補選之後好似知驚啦,略有改善,多左好多年輕新血,街頭抗爭都落力左,其實亦都反映左本土派投白票既效果,直接令泛民知痛就會改。

另外本土派選民都要成熟,我地唔能夠覺得泛民有仇就死都唔再投佢地,反正依家都無本土派參選到,人地有明顯改善咪含下佢囉。
所以我唔認為要初選
係應該要協調各方勢力
民主黨唔能夠每個區都派幾張名單
如果計埋公民黨及其他
即係又佢哋玩曬
有預感今次立會收皮既話,好撚多香港人會選擇移民, 由其係去台灣
但你睇吓而家本土選民同大局為重者已經互屌緊
到最後好大機會係各有各投
如果呢樣野發生喺特首選舉度就pk了
健康既民主佢都識講
做到佢咁講當然係最好既情況
但同時唔該留意下出面有隻大豺狼中共想食撚左你
收唔收皮都會移民架啦
因為見唔到希望嘛
講到香港有民主咁
姐係日本仔打撚到黎,唔想聯俄融共都唔得
問題徵結唔係本土派唔肯投政治理念相異嘅泛民,而係泛民唔識拉攏本土派。
如果逼人放棄自己政治理念去投泛民,可能建制會輸,但係本土派則完全被滅聲。
定係你想藉選舉消滅所有反對泛民嘅聲音?我估應該都係,一嚟就打稻草人將大家屈成偽本土,何其自大
對本土派嚟講
建制係日本仔A隊
泛民係日本仔B隊
愈講愈灰,身邊有好多人都鋪緊後路,依家好似傻仔咁死守香港幅半爛地,鄰居仲要係土共。

anyway 咩路線都唔割
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞