沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
第五十二條
香港特別行政區行政長官如有下列情況之一者必須辭職:

( 一 ) 因嚴重疾病或其他原因無力履行職務;
( 二 ) 因兩次拒絕簽署立法會通過的法案而解散立法會,重選的立法會仍以全體議員三分之二多數通過所爭議的原案,而行政長官仍拒絕簽署;
( 三 ) 因立法會拒絕通過財政預算案或其他重要法案而解散立法會,重選的立法會繼續拒絕通過所爭議的原案。

有晒70席 你仲以為好似依家俾佢撳住黎打咩
仲有啊地區同功能界別過半 即刻乜差都用P&O開調查委員會去查啦 仲駛撚等你隻鄉黑強李卡超得閒先去區議會坐咩 唔好睇少體制內抗爭功能啊
講完佢自己笑唔笑
我當比你選到是旦一個黃嘅上去

中共唔任命你做又點算呢

第四十五條
香港特別行政區行政長官在當地通過選舉或協商產生,由中央人民政府任命。
行政長官的產生辦法根據香港特別行政區的實際情況和循序漸進的原則而規定,最終達至由一個有廣泛代表性的提名委員會按民主程序提名後普選產生的目標。
行政長官產生的具體辦法由附件一《香港特別行政區行政長官的產生辦法》規定。
笑撚死
比你贏到功能組別又點話,你最多咪多啲資源做嘢
但係出戰得特首支那一定干涉㗎啦,你估支那會比你大條道理選個黃特首出嚟咩
到時又話「外國會做嘢㗎啦」?
依家唔係話唔比你體制內抗爭,而係體制內根本唔應該當成主要手段
話要爭取雙普選,依家plan都係未有
體制內體制內,屌你老母體制左20年啦
年年話關鍵一席關鍵一席,選完咪又係咁撚樣

sor我見到班人係咁講功能組別功能組別真係嬲曬
14年都識嗌我要真普選
而家倒退到要玩贏功能組別
痴撚線
遊行都試左廿年 咁你係咪否定一直以嚟嘅遊行?
依家又唔係只係要你遊行,而係其他方法照做

再加上根據區選結果會預視到會拎得比以往較多議席先會推埋依條戰線
因為有人仲覺得有險可守
但其實政府可以繞過立法會直接宣佈議案
跟住佢地又會話咁樣美帝咪可以乘機制裁囉
我心諗要靠美帝點解唔而家一早靠
直接取消功能組別
覺得本土派真係好撚慘
幫泛民食屎仲要俾人屌,宜家連發怨言批評下都俾人話分化
語氣好啲,就一句兄弟爬山掟落嚟,問你有咩衝突
好辛苦
真係要睇埋NCM Solomon 講嘅air supply幫立法會選舉會係咩了
所以香港獨立支共就唔會插手?
我覺得真係唔洗有政治潔癖
唔好覺得進攻功能組別就等同承認小圈子選舉
體制內外其實係要一齊做
同意
其實呢個就係香港現況
武器基本上係不能取得
憑乜野都同黑警決一死戰?
講左殺警咁耐,又出現左第一個死未?
所以唯有係從個制度出發
靠人數同民意贏
別無他法

同埋北愛搞左30年
香港可以搞幾耐?
真 反正唔會有外國幫 體制外又抗爭唔到 體制外又打唔贏 都係算啦
可惜買唔到軍火
人地係叫你地唔好做埋啲拖後腿既野你明唔明?
個個都知全民罷工+全民勇武會贏架啦,係逃避現實唔敢吖嘛,咁你有不反又好無不反都好咪去遊行囉,咪等勇武手足做你地唔敢做既野囉,大家慢慢進化到去一齊罷工一齊勇武,唔好copy and paste2014年雨傘既野姐
之前吹區議會唔係因為變相公投?
簡單啲講獨派嚟緊又要犧牲成全班仆街泛民陣營, 獨派場都入唔到,

利申一定素人優先 老泛民去死
佢其實係咪想做特首
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞