沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
梁天琦選立會 梁天琦係鬼
咁你區選投邊個?
有幾個假設
1. 贏
2. 真係會去DQ特首
3. 美帝出手
4. 真係推翻制度唔妥協

問題嚟啦
1. 門檻高
2. 我點解要信泛民?佢哋三百億都因為驚對家抹黑而支持喎。中共一定會發功,例如DQ特首就立廿三條,你估有冇人轉軚?
3. 冇人知會唔會
4. 我都係唔相妥協左幾十年嘅人會突然企硬
解決唔到人大釋法同dq呢個問題
你去大陸參政,有一日做到國家主席中共總書記
咁就可以和平俾香港獨立啦
呢啲先係體制內改革
鋼鍊入面馬斯克上校、code geass既樞木朱雀都係咁,不過後者做咗出賣朋友既圓桌騎士姐
咁反觀 輸左

建制立會大勝 , 23條直過又點算
民主同生活,二選一
問題係本土素人成功參選機會幾多?泛民會否讓位?
合理推斷為只有泛民會當選
2022年特首選舉
想知DQ親美特首,美國會點做
Agger
諗咁多假設
我又想問你 假設佢真係呃多次大眾又點呢 你輸左咩野,面子?
當唔信飯民制度內又可以做咩,一盤散沙再輸一次立法會 然後又可以點?

至於講制度外抗爭同你制度內信唔信飯民冇咩衝突姐
當你而家畀人拉咗 你想逃獄
逃獄之前你想有氣有力就要食嘢
而家極權畀飯你食
你會唔會話「呢碗係極權嘅飯
食咗就代表我甘願為奴
寧願餓死我都唔食㗎啦!」

而家呢條選舉路可能只有1%機會成功
但係就算衰咗你都冇損失㗎喎
而杯葛選舉亦唔見得有何作用
點解要執着呢啲事而唔去試?
再者區選嗰陣大家都知建制出盡賤招
何嘗唔係不公義?
點解嗰陣大家又肯?

個類比係有啲差㗎啦你盡量get吓
而家呢個post講緊選功能組別呀 講緊要力爭功能組別從而達成選黃色特首呀

咁我未反問你地呢半年出黎抗爭做乜囉
係美國經過人權案要求2020普選後泛民主流係主打力爭功能組別呀

你地而家入去體制認可功能組別嘅存在咁憑乜野去廢除呀仲?

民主派光譜咁大,我立場係要全體杯葛,乜撚野拎資源全部都係廢話。

旗幟鮮明要美國勢力干預,廢除功能組別,制裁參選功能組別嘅賤人。

利申:民主黨出賣香港人咁撚多次唔係幾垃圾係好撚垃圾
利申:區會含左立會功能組別唔會含
露左底了
港豬:生活 民主唔可以當飯食
但係唔會明白民主起碼可以保障有飯食
思想好撚重要 睇吓你點睇班港豬
泛民並無實際行動證明自己一定企硬
老泛民仍然傾向妥協
後生泛民無法完全與其切割
我要真雙普選 廢除功能組別
理所當然就去到美國自然有藉口出手,咩邏輯
學者派提出一啲切實體際內可行方法都好正常
事實係有咁大民情支持運動
你都要有個區議會咁嘅舞台擺上台先得

加上兩條路線又唔衝突唔會搶人搶資源
點解唔可以一齊做
沈旭暉個終極目標係動搖特首選舉 呢個係體制內用民意最大可能做到嘅野
體制外不斷谷大民情民怨 勇武迫政府面對問題
直到催生獨立思想去到全個社會

一齊做唔明有咩問題
而事實上仲有一部分人未接受到港獨
點樣拉一派打一派先係最重要

依家個運動一停少少就有班網軍煽動互屌
唔夠黃又屌 做錯少少又屌
未鬥死佢地已經搶撚曬focus
就算係淺藍偽黃比你鬥死佢又點 都係人地贏
聯合次要敵人、打擊主要敵人都未明 點贏呀
回你個2,你區選贏咁多席,都唔係舊泛民啦
Exactly
佢講得好有理據,但係我都唔覺得會贏
由先仲有北京會做手腳係選前搞你地,
第2係如果真係贏左,北京點會得5成機會反檯.....9成都似啦,
中共大把方法唔認
係制度崩壞哂既香港真係好難說服到人係制度入面打制度........
anyway各有各做lo...........不過真係唔好咁大希望
美國:不了 建制大勝則係香港人唔想反抗
你老幾 美國奉旨幫你 大把地區想美國干預 邊得閒理你地依班自救都唔做嘅垃圾香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞