[美國大選] 佛羅里達州早期投票首日,民主黨暫微幅領先

5001 回覆
397 Like 21 Dislike
總有唔係左膠上腦
個人推測 上屆咁多中立選民投佢票 證明不滿現狀及討厭政治把戲
咁要睇下佢依四年有冇政績打動到密芝根居民
堆中間選民隨時變鐵票

要交畀熟悉MI情況既巴打補充
當時果班人寧願揀侵侵放棄希拉莉
證明完全冇受媒體氣氛影響
但今年anyone but Trump風氣咁勁
唔好用中立黎形容
好多係唔想disclose姐
賓周登記比例多
因為屆屆比人洗樓
登記左唔洗煩
我都講過,登粉係講支持 dems 三分之一;現在係睇民主黨大佬催票(所以左翼遲幾日又有位加);所以評論員講班大佬去曬搖擺洲,跟本就係重鬥緊。現在係睇侵跌票影唔影批搖擺洲;
要糾正一點,雙方都唔會跌票,係雙方邊個催得少啲票
主要都係睇中年人士意向
上次可以係宣洩不滿
今次應該係侵侵政績考核
既然上次都無視個人政治操守背景
佢哋投票應該無視政治propaganda
拜登:唔支持我嘅賓州人都係Chumps
https://lih.kg/2257764
一樣判斷
除非極度憎佢
我又唔信大部分人真係咁撚憎佢
唔鐘意最多唔投/白票/third party姐
之前有人好似講過
msm其實都唔係真係咁ms
大概得1/4既新聞閱讀量
所以我覺得中間選民其實有好大誘因投返侵,特別堆有油業既swing state
又諗起debate之後好多人search can I change my vote
賓州好似係冇得change
我上網搵
話搵city clerk傾
唔知係點做
但好似係唔得
Just copycat

得佛州者得天下

佛州是最大的搖擺州,在全部538張選舉人票,佔29票,僅次於民主黨票倉加州(55票),共和黨優勢州德州(38票),為全美第三

這次的選情中,搖擺州中最具預測指標的Ohio,根據推算應由川普拿下

如果可以拿下佛州、亞歷桑那、北卡羅萊那州

那麼賓州、密西根州與威斯康辛州等鐵鏽州任拿一個,川普都會贏得選舉

故本次大選,關鍵中的關鍵,就是佛州

根據本院收集的資料,截至昨晚,目前佛州早期投票(郵寄加親自投票)的統計

已經投出5210532張選票,約莫所有選票的36-38%

其中
民主黨 2262763票
共和黨 1873912票
兩黨外 1073884票(約20%)

民主黨領先388824票

當中,郵寄投票民主黨佔優勢(佔早期投票七成左右),提前現場投票(佔早期投票3成左右)共和黨佔優勢

郵寄選票規定,需在選舉日 11 / 3 當晚 7 點之前寄達當地選舉主監察員
所以大概最晚10/30(五)就要寄出

目前還有900到1000萬選票還沒投出,每天約增加50萬早期選票,到下周約有250萬張早期選票開出,11/3約剩700萬人現場投票
扣除20%左右的第三勢力還有560萬選票歸於兩黨。

而畢竟民主黨以疫情為由一直催早期郵寄投票,共和黨支持者則怕被做票,所以多為11/3當天現場投票
11/3當天,保守點估計共和對民主55-45%,差10%絕對是低估共和黨的票數

所以共和黨當天至少比民主黨多拿10%X560萬票
=56萬票

因此下週五截止,若民主黨在早期投票沒辦法贏個60萬票

佛州就是共和黨的了

贏了佛州跟章魚州Ohio,川普幾乎就贏了選戰

故也不難了解WSJ這些主流媒體為何要跳船了
Sanders已經好努力同登登拉票,成個左翼上位靠今次
我上面搵到fox話有7個state 可以改
有州係搵city clerk安排
但好似冇賓州份
Trump 有樣嘢佔優 中完武肺後不斷親自造勢 可能有同情分
Push
點都唔夠對家送禮
黑人真係送得勁
AZ有少少危其實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞