[美國大選] 佛羅里達州早期投票首日,民主黨暫微幅領先

5001 回覆
397 Like 21 Dislike
會唔會係分化師搞鬼
追至僅落後30萬
得番廿五萬未滿
原來追得咁快
覺得侵抗疫不力攪到美國好亂囉
個班人係開明保守, 一方面覺得trump係社會文化議題太過reactionary, 另一方面覺得trump係財政上唔夠conservative亂減稅. 同埋呢班人對候選人的character相對重視, 對trump的言行好不滿. 上次呢班人投trump係畀benefit of doubt佢同埋clinton太過乞人憎, 去到2018 suburb已經由過去gop佔優到dem佔優
咁又唔會,但好怪,aoc 個幾件又走出來見報,大談左轉,係咪講唔掂數
好簡單BLM根本同大部分人對站,係美國生活嘅大家都知道,好多黑人所謂歧視其實都係誇張同抵死,當一個運動變成畀人覺得由Black Lives Matters變成Black Lives Supreme,唔係自己人就屈你Racists,得閒夜晚係你社區示威嘈醒你,少數族裔仲要受黑人攻擊同歧視,咁你就唔會再支持支持黑人嗰一班人
有啲甚至上到4x% 不過親rep
但voter registration嘅party係點定義? 參加過今屆各黨內初選會顯示該黨affliation同埋可以自己剔?
有啲州你登記選民個陣可以剔埋party affiliation. 剔完就好少有人走去改.
即係可以係好多年前嘅登記?
係, 所以先話睇party registration唔可靠
我唔知係邊睇過話參加過今屆黨內初選嘅人會被當成該黨人,咁樣又會update d? 當然唔排除有相反立場嘅人特登去投人地個初選
果個係trump approval rate 唔係vote for trump
雖然呢屆係trump vs anti-trump
參加初選的人通常要係登記黨員, 但登記黨員同voter registration上的party affiliation係兩會事
要了解多d可能要睇返上屆party registration顯示嘅黨嗰班人
投出黎結果同個黨傾向有幾大差異
呢樣好睇咩州
某D南部州當年D老野登記左幾十年DEM都未改番做GOP但投左投左幾十年
一般黎講可以參考
但由16年realignment但幾乎肯定發生緊
至少urban同suburban個D好難準
Rural先啱屌
Election Day 會有一班唔想vote him out 既人投侵
點唔準咪又係九成
上次希婆trump大家來回數得1%
屌票?
就係我上面講想知嘅差異,咁9成都唔算唔準啦,可以參考
不滿咪唔投
會投對家
咁撚多熱狗咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞