[美國大選] 佛羅里達州早期投票首日,民主黨暫微幅領先

5001 回覆
397 Like 21 Dislike
呢排睇咗少少袁爸同個由廣州去美國嘅人做節目,佢都話自己本身係民主轉共和,同時民主黨入面都唔少人轉黨。
應該民主黨嘅走向同原意出入太大,分裂在所難免。
差在無聲進行,定有大事公開分黨。
所以Trump本身都係DEM
可能轉GOP係因為發現DEM問題嚴重
掛住GOP個牌頭嚟撥亂反正
前民主黨員心聲

話侵侵帶領嘅GOP下可以容納到佢哋,民主黨就去極端路線

侵侵inspire 佢去共和黨令美國變得更好

https://www.youtube.com/watch?v=kgKWKn22KEY
有啲州可以
佢係2個黨中間跳嚟跳去
Republican (1987–1999)
Reform (1999–2001)
Democratic (2001–2009)
Republican (2009–2011)
Independent (2011–2012)
Republican (2012–present)

你再睇番佢去邊個黨咁岩就係對面黨執政嘅時間:
1993-2001 Bill Clinton Dem
2001-2009 George W. Bush REP
2009-2017 Barack Obama DEM

我會覺得佢係政治投機者多啲, 邊度有機會上位就去邊度
佢應該好唔妥啲在任總統下
啲總統係邊個黨佢就跳去另一邊
反而我覺得係MI
個gap準備跌20萬,情況幾樂觀

GOP呢次真係開行turbo谷人出嚟投侵
贏係應該嘅
相反DEM嗰邊一味靠不斷煽動對侵嘅仇恨嚟催票呢招真係好乞人憎 班左膠口口聲聲話大愛但又不斷spread hatred
原本想天真咁問Progressive抬頭係咪即係洗牌 唔奶共
但記得好似harris有奶就覺得都會係咁
其實我覺得係 dems moderate 自已問題,開頭唔係鬥左,係玩 identity politics 攞到 jetso。現在「progressive 」係咪黨內多數,我又唔覺,係大聲問題,你出位,班左媒報啫
Harris 唔算progressive 其實我覺得佢口講就好激但係其實成個career又係好mainstream, 我覺得佢係opportunist, 知道依家民主黨選民想聽乜佢就講乜

真正progressive 係Bernie, warren ,AOC呢d
Bernie 其實2000年已經講緊要同中國Trade war
呢班人一定係冇mainstream dems 咁奶共
因為佢地反華爾街,又冇係中國搵食
所以亦解釋到點解當時副總統揀左Harris 而冇揀warren
如果一個opportunist 而唔係Leader 都可能做到美國總統咁佢都幾犀利下
侵侵令左膠顯露真面目啫
呢個時候淨係睇Miami-Dade大概已知結果

2016 選舉結果:
Rep 333,999 (34.9%)
Dem 624,146 (65.1%)

截至28/10:
Rep 236042 (31.3%)
Dem 316903 (42%)
Other 8617
Independent 192327

連最藍嘅Miami都投到咁, 除非9成嘅中間選民都投Dem, 否則FL應該會繼續紅
有冇2016獨立選民數字,我見個百分比加埋100%
侵應該有兩手準備,預備好晒贏同輸
果個係投票結果, 已經計埋獨立選民, 2016 FL仲有個Gary Johnson(2%)但佢得票太少就冇計佢
我列呢幾個出黎係上次輸得大個幾個
所以我覺得 miami 幾有指標性
要繼續觀察同 align 番 final result
上面有人話 miami 未吹雞但點吹都都番唔到上次個數
我記得幾個月前睇過篇文講呢樣
Progressive 拎七成票
所以已經成個黨夾左上船。呢樣要多得 shitter 呢啲,因為like數將個班狂熱左翼聲音放大,變相中間派唔會日日埋身理政治既聲音縮細左,形成你一係就聽佢話,一係就 AOC 係 Twitter 發炮拎六十萬個 like
點解佢地出得快咁撚多
點解民主黨係反壓極端
今次好明顯佢係製造極端
其實今次民主黨好多中間人士都頂唔順
無論支持者定個黨
講野唔MAKE SENSE,又鐘意用群眾壓力
而家利用埋個傳媒媒體滅聲
我自問自己中間偏左既立場
覺得今次TRUMP 要做多4年先得
拜登太唔掂,再加上好明顯既親共
哪怕TRUMP都痴痴地,但至少真係做到野
兌現率係歷屆最高
大家要番去睇數據先
除左 FL
AZ 賓州 WI 個啲都唔太多
個州政府都唔知搞咩鳩唔撚出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞