[美國大選] 佛羅里達州早期投票首日,民主黨暫微幅領先

5001 回覆
397 Like 21 Dislike
咁又咬佢唔入嘅
國王的新衣
特朗普選前贏一仗 大法官人選獲參議院確認
https://lih.kg/2259499
我唔熟佢,不過睇左佢其中一段片話佢覺得political correctness會害死美國。可能佢心底裡想投trump,不過佢又要係中國搵食,就扮晒野投左個獨立既比班小粉紅睇。其實投邊個係唔使交待既,咁樣搵食,食相都唔好睇。
佢拍嘅片成日大讚特讚大陸藝人嘅英文
我覺得係事實都太over
大陸人反Trump而港台普遍較撐Trump
佢咪做中立撚囉
垃圾Twitter
同投咗白票或者射落海冇分別
冇投到拜登間接都有幫助嘅
係,睇左幾段,讚大陸藝人果d真係講得太誇張
有幾個唔合理地方
1)搖擺州就算係左媒都話唔穩陣,冇可能縮埋一舊,選學生會臨尾兩日都買支維他奶俾同學叫佢地投你一票架
2)你話防 covid 咁我地外國不嬲都興 outdoor cinema, 你搵番幾百人個個泊車坐車頭聽你講野,岩聽呠兩下都得架
3)好啦我就當你怕冇人,咁你都應該廿四小時瘋狂網上 rally 搵啲人圍爐車輪轉咁出黎叫人 vote vote vote 架。。。零成本喎大佬,你個黨咁多人咁多明星呀 NBA 球員呀出黎講下都得呀
4)我就當你怕俾人問 hunter ,喂大佬你都可以同人解釋 freaking 單野架嗎,得罪成千萬人喎

所以我對呢啲唔合理既舉動只有一個解釋,雙方傾掂數。見唔見 debate 後爆料少左,證人都收埋左,淨係出下咸相。。。
如果係真
我諗 Dem 真係輸左之後會大換血, Clinton peloai Cuomo 呢啲全部會 out, 要十年時間重建所有野,同要肯定個班新人唔會再有料係人地手先可以再出發
我絕對唔懷疑,佢地唔少 house member 都好有心,但始終上層太大,唔埋堆,就算 sanders 都唔會去到領導階層

其實共和黨何尚唔係,只不過爆左個侵出黎,而家肥仔龐同彭斯之後會變領導,唔似舊時個啲又係枱底收錢
TRUMPISM!
證明biden真係訓係到都贏
咁我就真係恭喜佢,訂定件橙色監犯衫啦
一定會爆晒所有野出黎,一月尾唔使諗 inauguration

你睇下佢出屌票已經知啦,chumps
佢哋哩排真係痴呆大爆發今朝有個post話harris講錯武肺死咗兩億人
熊旗共和國:新加州運動與「加州獨立」
2018/03/12 麥傑爾
https://global.udn.com/global_vision/story/8663/3014876
2016年總統大選,民主黨候選人希拉蕊拿下灣岸都會區選票,以6成普選票拿下所有選舉人票,但內陸地區則全由川普囊括,更凸顯加州地方政治的極度地域分裂性。

「新加州」獨立運動的訴求,恰好將加州沿政黨勢力線一切為二,分為沿海城市的藍州與內陸鄉村的紅州。倘若獨立實現,紅色「新加州」至少可為共和黨在國會增加2席參議員及眾議員若干,而加州的國會議員席次,則會因為人口大幅減少而縮水,民主黨的勢力也將因票倉市郡被分裂拆解而削弱。難怪許多評論家認為,這場獨立運動的本質是共和黨發起的又一場「傑利蠑螈」大戰,所謂暴政及治理問題都只是幌子。

在最新發佈的一份聲明中,「新加州」獨立運動援引美國憲法第4條第4項的規定:美利堅合眾國對於各州,應確保其得享共和形式的政府體制,並使之免於被侵略及遭受暴力。他們認為,加州一黨獨大的政治局面,已經違反憲法保障的共和政府;而加州消極不配合聯邦政府執行移民法規,使自己成為「避難州」(sanctuary state)的作為,則使人民飽受非法移民「侵略」。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞