[美國大選] 佛羅里達州早期投票首日,民主黨暫微幅領先

5001 回覆
397 Like 21 Dislike
Dem越來越左同時都應該有反效果
https://targetearly.targetsmart.com/index.html?view_type=State&demo=Modeled%20Party&demo_val=All&state=FL
轉返 Registered Party
GOP : 37.00%
DEM : 42.00%
真係相差唔太遠
所似gop過去個幾年好積極搞voter suppression, 因為知道個base唔夠對面大
其實美國呢次election 都幾值得study 成個西方包括埋eu左右變化都好耐人尋味,中間派好似愈來愈少,兩邊都變極左極右,勢成水火
但今屆共和黨義工人數創新高
加上多rally 多洗樓
動員效果係咪真係差咁遠就真係唔知
其實dem而家係de facto的conservative party, 佢mainstream個班係moderate,
gop過去四年得罪中產同suburb班人的原因係太極端同不擇手段, 而家個黨moderate個班已經畀班trumpers 搞到無位企
GOP近年咁積極任命法官既原因就係咁 令更多voter suppression gerrymandering 法案更容易獲得通過
民主黨揸旗個班係温和派, 你見sanders兩次都過唔到primary就知, 同埋佢地的左係好多地方係好温和, 例如healthcare, education funding都只係想做到好似法國同德國咁
班墨蝗收皮啦
英文唔學,個個想行去美國搵錢攞著數咪投DEM
但班radical 開始有騎劫跡象
問題係支持者
我嘅意思係唔會固定維持一個狀態
選民嘅取向可以適時轉換
要轉軚唔一定同話事人有關
頂唔順左膠咁極端/唔夠PC俾極左支持者批鬥/ 俾Antifa影響生活等
數黎數去咪又係aoc同sanders
問題係佢地而家做咗關鍵少數
dem 個majority夠大同埋個黨有一班conservative democrat做制衡
radical係邊個層面先
我個人嚟經濟左都冇 盲目Politically correct咁radical
希望可以啦 但今次dem 對BLM嘅態度 我只能講 唔藥觀
下跪+遲遲唔condemn burn loot murder
除咗怕得罪班極左膠之外重可以係咩原因
政黨的其中一個作用就係去壓抑極端,
dem係呢方面仲係算成功,
gop成日畀人話係一個failed party個原因係已經完全畀最極端的一翼騎劫失去moderation的作用
部分市民支持者痴晒線 (雖然數目唔係最多但radical 行為出現嘅radical結果可以超越人數比例)
個黨要靠佢地嘅選票維生
點樣有效制衡自己嘅間接米飯班主?
可以點有效制
由得啲人趁火打劫looting已經
House&senate seats
因為radical個班根本唔係民主黨主流,
你望下民主黨caucus入面有幾多個可以稱得上係極端?同埋只要trump一日仲係度任何人拍埋去都會變moderate
我只係講支持者同社會風氣啫
扭曲嘅PC 平等 呢10年嚟唔單止冇被減弱係越來越烈
以班radical left玩出征嘅行動力
就算人數比例唔多 個破壞力一樣可以好大
你望下以往咁多年嚟有幾多人被班左膠追擊到身心俱疲
迫到你公司炒咗你又得 再離譜啲嘅直頭玩法律手段去屈9你做9你都得 好似想迫死人先安樂咁款
cancel culture咁盛行真係多得呢班痴線佬唔少 搞到明明生活喺美國都冇得暢所欲言 安安心心咁表態

shy trumpers咪就係咁嚟㗎囉 尤其係喺大城市同藍州 就連swing states都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞