民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
加油連仔連女,今日新手上路表現唔差!
下次同記者博拳要加油

當然有改善地方,對於樓主提出既檢討改善,朋友(非本人,佢無a/c)有以下建議:

1. 同意第1點民間記者會應該要係敵方既記者會後。我地應該搵同一個等級既人對打,即係政府,除左CP其他警察都只係嘍囉。另外,如果我地需要充裕既時間俾自己、俾記者準備既話,可以係半日、1日之後都ok。

2. 第2、3點做到更好,更加證明我地需要充裕既準備時間。

3. 無錯,正如第4點所講,既然民間記者會係一個平台,就更要趁呢個機會考慮一下點樣有效係短時間內收集民間聲音。建議採用poll,一次過問晒大家意見。(TG或連登都可以)咁亦同時間解決第5點既問題。

4. 最後,關於代表性既問題,有一般教育程度既人都知道無任何人可以代表真相,就算係應該最中立既新聞報導都會有偏頗既時候。所以我其實好認同今日發言時候既講法,只需要將重點放係政府既立場單一,而我地係想將事情既另一面通過廣播媒體告知更大部份既民眾,等大家可以用智慧自行分析、判斷。

歡迎討論
推!
一定唔好淨係得好生仔,銀髮一定要有
民間記者會必須報導返所有事實出嚟,唔可以被警方抺黑

但係個程度要掌握好,唔可以變咗兩方隔空鬧交咁嘅款,我哋民間記者會只報事實!唔可以作大或者誤導,否則可信性會下降。

日日比黑警咁樣抺黑,必須反擊!繼續令警方形象下降,抺去佢嘅可信性!
真係好多謝你開呢個頭,呢樣野在打民意戰上十分重要,一定要繼續。下面講既只係因為想你地一次比一次做得好:

1. 用字盡量正式、認真啲,姐係啲咩come、番去訓覺之類既野,有啲人會覺得唔夠認真同不切合場合,用番啲書面用語,因為你係target俾中老年既人架嘛 (呢個我中年同事既comment,佢覺得你地under-prepared)

2. 要不停重申唔係大台,只係負責整合市民意見同埋係一個轉達意見的平台

3. Q&A方面,要限時/限問題數量,因為實會有好多trap既問題,例如係問到可否有次序地回應五大訴求,未必個個認同要同時回應,答可以或唔可以其實都代表唔到大部分人既意見,反而有少少大台既感覺,有少少起分化既作用(可能呢個係問問題者既其中一個用心)。我既建議係,遇著啲可能無大共識既問題,你話會mark低,整合/了解一下市民意見後下次回答,或者有需要可以遊下花園(不過唔好太多)。

4. 次數方面,暫時唔好諗日日搞住,咁急根本做唔切改稿(建議要俾連登過目起碼兩次先出)、搵人讀、剪片(如有),尤其篇稿仲有改善空間。睇得出你地今日個記者會搞得好急,篇稿同埋update連登差咁啲。我覺得暫時一個星期2, 3次已經算多(一星期1次都得),做熟左先再搞密啲。

P.S. 想幫手,可以點做
如果剪片,要諗清楚方向性同目的

要諗定, 要比人好,就要諗得比對手多,
一切諗諗
整爛燈,又無人出黎打番交通,妄顧市民安全

仲以為開記招係出黎承認責任

睇唔出破壞交通燈對示威,對抗衝突有乜幫助喎
你話欄,水馬,用黎封路都講得通,你地有無人今朝出過旺角,呀公呀婆點過?

麻煩下次搞番啲事後活動,幫番啲市民

要做就做全套,唔好搞到好似小朋友出黎玩,玩完就鳩就

搞革命要犧牲,係犧牲自己,唔係犧牲市民去成就自己理想,無論你個理想幾遠大,都唔會有民心!

果種犧牲人地,成就自己嘅精神,同共產黨,大躍進,文革,有乜分別?咪搞完就走,唔洗找番俾社會
係Facebook見到,我覺得你哋可以留意吓。

===============
一定要要求每一位發問嘅記者先報出自己代表嘅報館,原因我諗大家都非常清楚!

另外以記者問玉石俱焚嗰條問題為例,下次再遇到禁嘅情況,嘗試主導返個回答嘅導向性。

因為如果你跟住玉石俱焚哩個概念禁答嘅話,你就跌入林奠做出嚟嘅嗰個迷思,基本上同港獨哩個偽命題同理。

相反,應該將個回答帶返去正面嘅層面,例如,經哩兩個月哩嘅運動,雖然當中嘅衝擊同磨擦令全香港所有人帶嚟不安用不便,但係亦都令所有香港人認知及明白原來社會入面有禁多隱藏嘅問題,尤其係潛藏於現行嘅制度入面,例如官警鄉黑勾結,制度暴力強行修列通過,警察濫權問題嚴重等等,如果唔係香港人今次嘅努力抗爭,可能好多人都重未知問題嘅嚴重性。

至於玉石俱焚哩種禁負面嘅諗法,就請嗰位記者去問到底其實係唔係佢自己想成個香港玉石俱焚,因為由始至終都係佢本人對市場嘅五大訴訟視而不見。

記住,林奠嘅本意就係希望不斷散佈負面訊息比香港人。你去強調顯突佢哩種做法,跟住用正面嘅方式去達,就即係 “千年暗室 一燈即明” 嘅意思。
經濟影響論點
Check 返 白石角浪濤 /其他一手樓賣樓成績同遊行日期
每日股市成交量
不如比d關鍵問題比記者
叫佢地幫手問警招(問時注明代我地問)
Good try 加油
辛苦曬你地
今日個記招,好多記者嘅問題都係公信力,
我地一齊推,投票讓人知道有幾多人支持,同年齡層分佈
做左一星期後,就叫PORI做個民間調查,睇下市民支持度有幾高!

http://www.easypolls.net/poll.html?p=5d499813e4b027365670587c
認受性問題,我會咁答
到底乜嘢係民意
唯一最有公信力嘅係根據身份證號碼一人一票公投
網上投票會被政府水軍搞亂
但係唔可能每一次記者會前後做一次公投
不如實際d睇
政府講完嘢每個禮拜有幾萬人出嚟反對
如果記者會完咗之後無幾萬人出嚟反對
咁認受性已經比政府高
記者會會努力構築一個比政府更開放嘅平台
糾纏代表到幾多個人係無可能同無意思
應該強調公道自在人心
比起以人數作為標準,以事實同邏輯作為判斷是非嘅標準更加有力
是非黑白不容歪曲
就算得一個人認爲地球圍住太陽轉,都唔會有損其真確性
比卡超、元秋執住幾宗義士用索帶綁人,cctvb只係播手足打人嘅片。記者會可以出Video 澄清係嗰班人先故意傷人,例如元朗嗰位司機蓄意撞向人群,手足係動用《刑事訴訟程序條例》第101(2)條逮捕任何他合理地懷疑犯了可逮捕的罪行(襲擊、傷人)的人,佢哋使用合理武力制服
我覺得讀出第二份新聞稿之前一定一定要回應返今日無答到既「玉石俱焚」呢一題 因為記者有話巴絲唔想答就唔答 無視記者既問題會令佢地覺得不受尊重 豈不是流於777之輩?何況佢地係幫我地冒住危險都要企最前紀錄真相既人?我地亦都要為我地初次舉辦記者會既不足之處道歉

1. 玉石俱焚係絕望既表現 我地從來無放棄
由反修例風波開始 我地有文宣 放映會令更多人了解惡法對香港既害處 以及警察濫暴既情況 爭取獨立調查委員會希望用公平 公正既司法程序去制裁違既警察同三合會人士 我地更加有網民發起眾籌 於世界各地既紙媒登頭版引起國際關注 試問如果絕望點會短短6小時就達成目標金額?

2. 反問林鄭是否有意製造撕裂 推向「玉石俱焚」之路?
佢除左有野強烈譴責會出黎面對群眾之外 其餘時間都無露過面 五大訴求已經響不同既和平集會 遊行 連儂牆 網上討論區 社交平台提過好多次 林鄭無可能接收唔到 相反 佢漠視咁多渠道提出過既訴求 無正視佢地 說好既公開對話平台 細心聆聽市民意見不了了之 係咪等於任由事態由和平集會演變成一場場既警民衝突?
答佢問光復啲乜:
佢地識cut頭cut尾播片,我地都播!!!!!!!!
加旁白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞