民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
屌既都無腦

一係唔 Q&A?
如果唔係,又唔係大台,係咁架啦。低能!

Q&A
1. 開始之前,表示不是大台,不代表抗爭者,希望可以令大家知道多啲事情既真相
2. 要求報上咩媒體
我覺得對於所有問題你都要回應,
答唔答到佢問題係一件事,
玉石俱焚個題完全係當佢冇問過咁,
咁樣個觀感係好差

你答得好應對得好,
記者就係你一大助力,
你激嬲記者真係唔會有運行,
就算有敵意嘅問題你都唔可以完全無視,
你可以拖可以spin但你唔可以咩都唔講
入咩? 同林奠有咩區別咁都只不過放左大家係同一個天秤上面,你屌既時候姐係屌柒埋林奠

Btw要答都唔難,政府聽從民意就唔會有示威,玉石俱焚果個係政府
其實我認為應該就民間記者會有簡單嘅 public consultation
咁樣嘅可以決定做法
又有代表性
玉石俱焚我覺得可以考慮用呢個方向回應。

-任何形式既抗爭,不論激進定和理非,都係追求香港有更好既未來,絕對唔會有市民會以「玉石俱焚」作為目標。
-即使有部分市民,以「焦土」作為抗爭手段,都係為咗從早日迫使政府回應訴求,盡快平復香港亂局。
-有持相反意見既市民,誤解抗爭者係想「玉石俱焚」,可以理解。但當作為特首,都選擇呢個充滿惡意既形容詞,去否認市民既抗爭同理想,咁到底係抹黑,定係特首到今日仍然真誠地相信自己冇錯,錯既只係市民,只係一班市民喺到搞亂香港呢?
-若果特區政府早在6.9日前已經認真聆聽民意,今日一切都未必會發生。咁到底係邊個賭上香港既未來呢?
唔需要吓吓追撚住咬嘅,各自表術都得嘅,重要嘅先回應囉!
始終第一次
都係一個好開始
學下政府每星期都來一次
比個宣傳部我地每星期都更新下
太遲
如果你想六點半新聞播
200萬人行出黎,政府都無正面回應
令不少人對呢個政府心灰意冷,認為遊行再無用處,每個人都會研判去重新思考、定義自己既抗爭方式,再實踐出黎

有人選擇搞放映會、有人選擇起連儂牆、有人選擇以死相諫、有人選擇衝入立法會亦有人選擇各種形式既激進行為。

但無論方式係點,我地見到只係政府視一切訴求如無物,用冷漠回應香港人熱愛香港既心。

的確我地見到有示威者有存在一定暴力畫面,但我地見到更多係現場眾人守望相助,例如示威者協助街坊疏散、指揮交通、first aid無私付出、有街坊為

最佳證明係,當網上流出年輕人為左買防護裝備係警察既槍火下保命而無錢食飯果陣,短短半日內已經有幾萬名市民去購買食物卷希望能得上忙,我相信呢個就係香港人對示威者暴力衝突既最好回應。
要試講一次
可唔可以叫唔同報館早啲send定啲問題黎,等班人地真係討論下,咁咪代表性大啲

但呢個方法只係可以係連登用,而且應付唔到即時嘅問題
好感動
睇到今日臨時搞嘅記者會大家表現都好好,好impressive,有幾樣嘢想分享下之後應該點做

記者會重點:針對警方一連串利用記者會抹黑示威者嘅不實指控作出澄清+展示俾市民大眾睇下一啲電視台唔會睇到嘅畫面 (建議可擺放電腦/電視播放影片增加說服力)(相/片可以upload上google drive再出QR code俾記者)

記者會操作:可以有一個人安排記者會運作,記錄到場有咩記者,提醒記者發問前先講自己邊間傳媒,同埋安排發問次序+收集問題做準備。最重要係適當時候cut問題,例如講最後兩個問題。(班記者就算熄咪都會繼續問,視乎情況睇下答唔答)

記者會問答:建議大家就住幾項大議題諗line-to-take,當然唔好用錄音機方式答同樣問題,只要講法唔同可以答幾次就好得體。
另外唔好即時討論點樣回應,邊個識得答就去答,因為聲音好入咪。

記住如果有能力解答問題,觀感絕對好過對家幾個官腔回應,加油!
請到唔同人上黎講/現場訪問就最好
不過其實真係好難,對家要醜化你一定有計
可以籌備定今晚嗰個了,要等警察嗰個開源完之後立即還擊!
玉石俱焚嗰度其實可唔可以直接話搞抗爭實會有影響然後深感抱歉,再射返個波畀政府係因為佢唔正視先搞成咁?

不過見其他巴絲話直接回應答唔到個人都覺得唔錯,至少唔好唔想答就直接無視
個記者會當係一個中介
e.g. 開post係連登整合一堆意見 再係記者會表達 咁呢堆意見係連登共識黎既

因為頭先講完訴求 但又話自己唔能夠代表其他人 咁個記者會好冇意義
意見就係五大訴求,冇補充。
如果有組織想出有意見就代為宣讀。
答問環節可能要畀之後上來發表既人答關於佢地個別case既野,避免再由平台既朋友答問題。

加油!!!!
你點唔認都冇用
構成人係連登仔
討論過程係連登
你叫自己做民間有乜用

言過其實
構成人講唔清
參與過程講唔清
挑選聲音過程講唔清

吹太大自圓唔到其說
學者記者會好值得學習啊!
無錯,千祈唔好叫勇武出嚟
叫佢哋出聲明就可
Pish
唔好講幾千幾百人,幾十人tg講野都已經好混亂,而且即時都係討論唔切,唔會有共同意見出到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞