民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
除左第3項, 其他都認同。
因為太易有大台。
總有 今日答唔清嘅問題 可以大家幫手諗吓點答 之後係下次一開始回應返 唔好俾人覺得好似政府咁逃避問題
如果連登係一個for廣大市民發聲嘅平台,我相信同樣道理保皇、撐警、奶共都可以咁做,到時會周圍都係平台發聲,去到最後,基於呢個係偏聽嘅政府,連登嘅聲音真係會入到去政府?
雖然我都係好憎泛民左膠,但係諗到呢一點,大台原來有大台嘅作用,連登好可能會走上成為大台之路,呢個記者會話就話唔代表任何抗爭人士,但又帶住連登之名。去到呢度,究竟想連登點發展?
同意, 或者可以叫記者上來開 post 直接問
一係整個互動環節, 現場記得問, 揾人幫手 po 上連登, 各連登仔即時回答
返緊工都忍唔住笑出聲
我想講D presentation野
燈光要足D! 而家好唔精神
聲線要提高D! 成個人要sharp D!
已經做得好好! 加油!
依家我地係抗爭者 唔係請人食飯
媒體發佈係手段
下次記者會應該要求記者發問前講佢係代表咩媒體先准問
去到後段係咁追問 兜圈重複問同一條問題根本不合理同浪費時間
最簡單可以答
我地唔知7婆係咩意思
你可以問返佢
因為要表現出我哋同林鄭個垃圾政府唔同

答唔到咪照直講答唔到 一定好過唔答先

到時佢質疑代表性 咁我哋就更加應該喺到推爆同upvote相關posts 去支持返個民間記招
同埋應該要求佢地問問題前 報自己邊間傳媒
有無得整返個投票,
可以顯示返市民同意,或者唔同意,
呢一次記者會,
表唔表達到我(你)嘅立場

咁佢地下次就可以用返呢一次嘅數據,
去作為佢地下一次記者會嘅認受性
有唔識答嘅問題,就答「我哋返去問連登,下次話你知。」下時答番就搞掂。冇迴避,有口齒。
🍰🍰🍰
會miss咗電視台新聞cycle
一齊諗下可以點推廣民間記招
狗開記招tbb會全程直播
民間記招唔係淨係比我地自成一角!
係要更多人睇到事實嘅真相

不如我地諗下有咩計將呢個記者會散到全港都知

搵viutv/RTHK合播有無計
好多謝你地呀
講事實 唔好比意見
做好 q&A
成日講五大訴求
721要用來做入點
反問政府 / police 用來 spin attention to their problems
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞