民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
仲有呀, 阿絲打每答一個問題都有句口頭譂: 我只可以講...
可能要戒一戒
第5點寫得好好 我地矇面既原因唔止因為我怕俾人起底 亦因為我地係同其他同路既市民一樣平凡 唔需要特定既面孔
Up
有賽後檢討post表示非常感動
我覺得佢地已經答得好好
但長遠黎計
一定要解決認受性呢個問題
開記招記者一定會追問你對場運動既睇法
而現實上的確有好多問題冇可能即時回答(因為唔係大台 代表唔到所有人)
所以我諗會唔會唔係記招形式
反而係用發佈會或者論壇既形式去進行
咁樣就可以避免到記者問一啲好勺鑽既問題時
我地唔敢去答
咁樣就唔會令記者覺得我地係選擇性回答問題

Anyway 多謝你地願意出黎發聲
其實開記者會呢下就係踩線
但點樣減低個影響係重點
即係和理非你又代表唔哂 物資都係
好感動!!
支持民間記者會!!
玉石俱焚個問題,建議反問點解政府會選用呢個成語?
玉石俱焚意指唔值錢既野同好值錢既野一齊毀滅
係咪政府高官、警察就身嬌肉貴叫做玉,
無權無勢既平民百姓就叫做石?
而家政府係咪帶頭分化社會?
下次可以詳細解釋不接受送中條例壽終正寢, 堅持撤回的原因.
嘗試以法律及立法會秘書處處理的程序, 以及修訂草案而家的狀態, 去解釋壽終正寢於法理上並非可處理及可執行的狀態.
有好多人唔明呢點, 林鄭都係sell緊"已回應訴求".
個人覺得冇得發問嘅話,
記者上連登睇post就得,
紅底嘅重可以加鹽加醋,
發問嘅目的就係避免有呢啲斷章取義嘅情況發生
要問問題記者表明自己身分先
如果做得記者會
要預左有人問得好深好尖銳或者挑釁性甚至攻擊
大家已經做得好好了 係個別記者別有用心去搞亂你地 下次問問題報返邊間報館 等佢地唔可以針對台上咁多位 有啲問題即時諗唔到點答 情願唔答 好過事後班記者立心不良去抹黑 當然只係個別記者問題
要求記者問問題前講自己邊間媒體
可以FF定記者大約會問乜問題,預早擬定適合的回應方式
做得好
邊到睇到
認同,以平台膈真相去解說並非大台講法,第一點都好重要,民間電台就係政府/警記者會之後,做直接回應
係現場唔答問題 唔係唔答問題

只接受現場提問 事後再用新聞稿形式答返

簡單啲講你唔嚟就一條問題都冇得問
我覺得要有個人去控制時間同問題數量
任何記者會都會有人去控制情況
咁就唔會好似今日狂答問題唔知幾時完
幫連仔講返句公道說話
https://lih.kg/1420183
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞