民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
搞個backdrop好嗎??
Popo果句 We serve with pride and care 狗屁不通
不如掛句 We speak with facts
邀請外媒嘅
Lv就冇咁低架啦
外媒個啲真係con得死你
但係呢啲記者都會報,而且我地大部分嘅資料來源都係記者,然後再發佈番俾記者好似有啲奇怪,我覺得點都要有番啲 commentary (例如抄林鄭大力譴責/稱呼警犬做暴徒
因為呢個係意見綜合發佈. 可唔可以列返0的問題問記者, 叫記者幫手問政府好了.
好似問後果位記者. 可唔可以幫手問下點解白衫搞咁來都未有人起訴?
第一次真係搞得好好柒婆好陰險 尋日記招想講到成個運動變左顏色革命咁 想轉移視線 又想合理化日後更大武力嘅鎮壓

所以 如果可以係民間記招清楚指明 呢次運動係針對政府施政、林鄭領導班子管治同埋政府處理民間訴求手法就好

一野封住林鄭條路 唔好等佢以為等左11日終於等到個好機會反擊
唔知係咪一個可行既方法

首先問下 點解記者會個flow一定係 主辦/代辦方 講一大論野, 然後Q&A去做一個記者會呢?
而民間記者會又點解一定要跟依個flow去做?
政府錄音機, 答又答錄音機, 依個flow佢地點玩都唔會輸
反之, 如果係我地講完, 到Q&A, 答問題既話答得好當然係bonus, 但答得唔好風險亦都好大, 可幸今日絲打做左MVP, 得番唔少分

但係點樣確保每一次既記者會唔會比記者有引導性既問題去引我地上釣呢?

既然係民間記者會, 有巴打提出係就各行各業搵人讀番自己個行既data
e.g. 航空業今日有1/3人無番工 癱瘓到機場/社工界有幾多人係比狗懷疑濫用暴力要遭拘捕/ 教協出黎講話有幾多老師表達自己言論而遭到攻擊 受到不公既對岸之類

試圖用實際既數字做一個口講形式既report, 去回應番警察既每日記者會 等佢地既不實指控不攻自破

咁唔一定要有Q&A, 可以就住每一日警察講左D咩而開腔回應番, 然後散場, 避免比記者spin走/引導你=大台, 你=全部市民既意見, 由我地訂番個流程係點

點睇?
一定要搞

如果唔係就單方面比政府帶風向

大唔大台重點係會唔會由佢地主導/指揮

成個記招唔見有任何要主導既性質係求,何來大台?
答得很好。明天一定要補答。一定要。
pish
其實過去兩個月已經自殺死咗7個義士 以死控訴 但係都難以撼動政權分毫 林鄭口中嘅玉石俱焚似係飛蛾撲火多啲
反觀以林鄭為首嘅政權嘅傲慢管治 𣎴作為 警察嘅濫權行為 更加似要同香港市民玉石俱焚
自推
push
同埋要cover番勇武行動
好似尋晚手足抗老黑
俾啲3毛屈到打途人
問就由佢地問

佢地問on9問題真心唔係乜都要答

或者屌返個波比政府
反送中 守護香港 反對警暴
其實係踩界邊緣
但要做
日日俾7婆錄音機洗都幾大鑊
好似光復香港時代革命嗰題咁
可以話我哋嘅解釋未必代表到所有人
然後提供一個比較溫和嘅解釋(天琦個解法)
但唔好直接唔答
推推推
既然政府亂扣帽子話示威者亂港,不如我地強調番政府先係真亂港?
https://lih.kg/1420583
推!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞