民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
邀請受影響街坊已經好夠
可參考死亡筆記既做法, 搵個代言人..
播片
必要時學高官同狗既無恥
但真係冇咗記者會意義
學有個記者頭先問,出黎搞做乜
係網上出post唔好?
唔知有冇巴絲會睇到

不過點都要試下講:

我認為急需人手去搜集政府同差佬記者會咁耐以黎講過既大話
同圖片同影片做輔助

例如係元朗TG 射入老人院, 我記得係有片影住老人院入面有TG 飄緊入去
荃灣又有老人院平台有粒TG 射左上去
警黑勾結既片
黃大仙宿舍內 丟炮仗出外面既片段 加慢鏡, 指責差佬私藏火藥,違禁品
街坊路過俾D 狗 兇同老屈襲警既片段

呢D好好好好好重要, 對於民意戰黎講, 呢D係最有用
就算條片唔係完全清楚睇到來龍去脈都好, 都應該咬實差佬同政府
隻狗乸出黎講野都一口咬定係示威者丟炮仗, 但明明係警宿D狗丟
又唔撚見你企出去講,屌你
但如果成個記招用三個鐘去答問題就會變得好空泛
成件事個聚焦係哂問答環節
原本開記招既目的就會變得失焦
其實咁重好
俾哂warning我地
真實情況下嘅記者會有幾狠
下次再prep好啲
幾位真係好犀利 幾位巴絲只係好普通既年輕人 咁短時間 可以做到咁 佢地既勇氣直頭可以同前線手足相題並論
tvb
光復香港
1. 記者需要講自己係咩媒體先
2. 記者會個背景可以搞下野
3. 代表真相唔需要咩組織同人數。相同片同訪問就係呢個平台既支持者
4. 任何問個人意見點睇運動走向或者評價運動都唔洗答,或者機械人咁答,因為你問99個人 會有99個答案,平台既3個人代表唔到咩之餘仲會變埋大台。 答既只需要係關於真相同事實
5. 盡快設立一個平台比市民接觸記者會,例如點樣搵你地做訪問,tg?email?website?
6. 關於解放軍既問題 可以準備機械式答案。番屋企訓教唔係最佳答案,幽默對於每個人係定義都唔同。
7. 關於平台背後參與組織同人數,我覺得可以公開。
8. 作為一個平台,唔需要太多立場,愈中立愈好。遣責暴力就由代表組織新聞稿講,平台係唔會主動發聲。
9. 隨住參與組織愈黎愈多,3人平台好難回應記者問題,因為平台唔代表背後組織,所以未來必定會有組織發言人。如果唔係咩都係平台食曬。
10. 所謂7區集會新聞稿亦意味住有人或者組織可以代表到場運動,間接承認左大台存在。希望有一種代表例如聯署支持某一份新聞稿,果份新聞稿代表左幾多個咩人既聲音,反而更有說服力。
有需要比睇緊既市民知道係邊間發言
但就唔好主動去問,會比人有位質疑
照俾記者問 ,但個問題庫要準備多d
答唔到就下次補答
利申:做過文膽

1. 歡迎提問,但除咗本身已經係記者會內容提過嘅,其他都可以用因為出席者唔係大台,必須要放返上平台等大家回應,所以問題會紀錄,之後新聞稿或者下一次記者會答

2. 記者要報咗自己係咩單位先,呢個係好合理嘅要求

3. 每一次記者會,重點真心唔好多過三個,否則只會帶唔到重點出嚟

4. 用字要客觀溫和,講事實為主,大家開記者會係想以理服人,唔係學林鄭咁鱷魚淚,如果想做後者,就要用另一種風格,完全唔係而家咁

5. 揸咪講嘢要習慣嘅,慢慢練習下,咬字要再清晰同準確啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞