民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
連登多唔代表整體多,而且係講都係用自己字眼。
咪比人定性
定係做下分工,一個代表和理非,一個代表勇武,但盡量避開啲仇恨嘅字眼
咁連登仔女真係又街坊又記者喎
我地來自連登但不代表連登
我地有街坊有前記者有前紀律部隊有連鎖店職員亦有大學生有唔敢發聲的紀律部隊同公務員
One for all all for one
乜嘢玉石俱焚問題?
頂,跟住落黎條路怎樣行無人傾
搞個記者會好似慶祝會咁,失曬焦,仲勁過啲3,5毛
覺得佢地真係岩
要試下唔同方式進行抗爭
呢個文宣活動好好
有片睇都好好
最緊要係俾市民睇到我地願意為香港未來作出努力、付出同犧牲。
係記招睇到佢地好真誠、好謙卑、包容不同,表現到香港人既高質
始終最容易啄住都係代表性 代表幾多
要諗清楚回應
如果答唔到記者既問題,記番低,話收集番市民意見,聽日記者會再答番佢

網上世界太著重自己係網民,其實自己都係香港市民
「網民」永遠比人係一小撮人嘅感覺
大大力推
講返自己from 連登,實事求是
參與者同議事過程先可以公開透明回答

不要現場q&a
有啲問題唔識答,未咨詢過唔可以答
我覺得好多人搞錯左民間記者會既目的

民間記者會係用黎交待返
香港黑警 點樣 濫權濫暴 投訴無門
可以搵受傷既街坊 被濫暴既對象去交待返
同埋反駁返 政府 黑警 係政府會上既大話

並唔係比連登仔/藍絲講咩個人睇法
啱 好易變代表人地發聲就畀人chur係大台
冇可能 夾口供演戲?
俾人放飛機點算
其實都係嗰句,拖同spin係冇用,佢一樣可以話你迴避問題,我只係想講,唔答都係一個選擇,唔一定要講
咁比佢講完記者問答還節就自然有野問

另外發表意見唔代表要即時回應,可以請多一兩個待機既又講下先,自己諗下點點應,同時又綜合下意見,我覺得藍絲打上黎唔係問題。
無所謂喎!

所有都係真心說話,唔緊要!出糧既就話要講好啲,大體啲。大家出黎發聲,目的係俾返把真正既聲音所有人聽到,唔駛怕既。

慢慢覺得想改善,就改下囉。
push
統計我諗難做d
但黃大仙吸入左幾多立方米相約於幾多個標準遊泳池嘅tear gas之類
呢個應該ok, 可以將現場情況量化,用大家日常生活既野去顯示返警方濫用tear gas
唔洗答問題,唔好再答問題,公佈完事實就走。答問題容易出事。事實唔會出事。
起底發現可疑人士 巴絲打請注意勿覆
好多時問答都唔係是非題或選擇題,要多方面分析講論點,答是/否好多時係圈套兩邊都會有追問。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞