民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
三位表現得好好,表現出 真實丶真誠丶謙虛。
做得好好呀!
希望可以加啲片,有圖有真相,做到一個中立角色形象,去帶出事實真相。
改時間 放工時候等班手足搭住車聽
唔好當面同隔離講要點答,邊啲答邊啲唔答
因每次記者問問題時條聲就會推大
咁枱面啲手mic就會收晒你地啲聲
最好手寫/電話畀隔離睇
P牌拙見
會唔會請記者朋友介紹番自己係邊一個媒體再問問題會比較好
下次係下午四點開,頂撚死政府
冇計嫁喎 大佬呀 冇大台唔可以當係一個有背景嘅答法
係咁jer住玉石俱焚嘅個八婆係邊間報館?
對住高官錄音機又唔見佢咁撚惡,屌佢個臭閪
推 ,慢慢修改
感動
推!
記者要開自己公司名好正常呀
同埋要講番多d政府冇講or冷處理既野 好似機場罷工 北角荃灣黑社會 發大黎講
代表性既野

下次和理非又好,勇武又好,街坊又好,如果認同記者會既話,一齊叫返個口號,例如「五大訴求,缺一不可」,咁咪show倒代表性
求做記者嘅朋友入黎俾下意見,教教路,好人一世平安
我建議可以播片,同每日有 link 放上網,方便我地周圍send俾人睇

基本上答得幾得體,但態度語氣可以強硬d
玉石俱焚係林鄭話聽到有人講,
係8.5 之前,從來未聽過有人/媒體提過…

林鄭識聽有人講玉石俱焚,聽唔到200萬人要五大訴求, 呢個先係笑話
開會時間唔好太長
睇到陳到Facebook 咁講

//即使我同意其內容,「民間發佈會」不能代表我。民間發佈會牽涉幾多人有份參與,就只代表參與的人。所以我希望他們能正名為「連登發佈會」或其他類似名目,勿盜竊「民間」一詞以挾民意。

尤其是,當政府每日 press con,你又 press con,自然你就成為民間代表。這不就是大台嗎?

沒有大台,就沒有談判對象,就不會被出賣。
不是我針對他們,而且我針對大台這件事。//
尾二問問題個條仆街記者邊撚度架
九唔撚搭八 係度問咩「你地唔代表大台,但又講五大訴求缺一不可?」「點睇玉石俱焚?」
呢條仆街淨係想chok到佢地講錯野,問埋D on9問題,係唔撚係TVB D撚樣
同意!!!!
但今日第一次黎講真係算做得好好
1. 取消Q&A 因為被代表情況好容易出現
2. 唔需要日日搞 膠化件事 集中火力抗爭好過
3. 陳述事實即可 記者會原則上唔係意見收集平台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞