民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
係嘅,但佢句嘢係
「唔想答就唔答,咁你同啲官有咩分別」
真係想知邊間報館咁有立場姐
其實唔答係勁7
push
最好加入圖片說明popo濫暴
1。每次記者會前可以開post集思廣益,準備記者有可能會發問既問題,以便應對

2。準備文件常備清單一定要包括唔同數據,一些警方行動/衝突例子

除左以上曉之以理既方法,我地同政府錄音式記者會最大分別係要人性化動之以情,所以:

1。受影響市民,甚至無辜市民如將軍澳陳爸爸坐列,現身說法

2。播放影片/照片還原真相
呢個好,俾返啲受害人一個渠道去講返件事
記招會唔會俾埋記者自己發聲,佢地好多係難害者,用另一個前線角度去展現當時情況,好似立場姐姐
就算唔答,都應該用D字眼,例如 「超出我地範圍之內,因為我地都係平台性質」云云,直接唔答會比人話唔識大體。

BTW 支持今次,佢地已經表現得好好!
要加屏幕!!!!播片/ 照片 顯示證據。
iPad + AirTV

聲明部分順可以順手整埋Powerpoint,更易睇易明!
不如好似中大學生見校長完全蒙面嗰位巴打咁?
可以令個人身分再模糊啲,保障出嚟嘅巴絲,又可以去大台化嘅形象
如果前線想發言
交意見比另一個人代佢上去講
1-2個鐘邊夠時間準備回應人,政府都冇回應過你,做乜要應佢機咁被動,你有你講我有我講好過
泛民左膠打手第一次事係洗白同屈人熱狗三毛分化撚你哋老細朱西做共諜做到咁低智真係辛苦你哋
既然諗住用projector show圖
不如事前或即場收記者問題,打定落ppt
邊個台記者就show番d問題,順便有少少時間準備點答
係!林鄭成日用呢招
Pish
都係個句 講個個係柒婆 又唔係佢3個 你問佢3個有咩睇法 佢點答你 比你問左幾多題呀 答到既都答啦 又唔見你大聲問點解政府龜縮
大家真係好叻!
少少建議,如果可以用字再靚啲就更好!
好似多啲強調只有政府做實事,回應訴求,先可以令香港回復繁榮安定
如果想成件事望落更formal的話,
不要說「我地未諗好」,試著說「正在籌備中」等等。
加油阿香港人!
枝咪大聲d
其實答唔到就簡單D講
而家未就呢個問題整合到一個大眾意見
會幫大家係民間收集返再回應你
好過唔答比位人入
認同不設Q&A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞