民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
只收集記者問題!放上連登討論,翌日先答!!
https://lih.kg/1420332

點解?因為你只係為民間讀犒!
傳媒問既係民間!
唔係問讀犒者!
唔好中伏!

切記:民間記者會係我方首創 前無古人!大家發揮創意,唔好比傳統PC規範束縛

注意:
1. 我地唔會filter問題,所有問題都會答!只係非即時。
2. 咁同記者自己上網問有咩分別?絕對有!記招可以登上正式既電視媒體!廢老婦孺都有機會接觸,文宣更上一層樓

認同請幫手推
我夠知拖同spin冇用,
而家個問題係當佢條問題冇到
你就算應句:我冇野講/我唔回答呢個問題
都叫做有回應
咩都唔講真係比人感覺好差....
但用番婉轉d soft d嘅語調表達番出黎 唔可以變柒婆咁串柒柒串番記者朋友
[借acc][純建議] 8月24日 全港罷買日 搞「靜」香港
https://lih.kg/1420749
Push
啱,禮貌說話真係要講多啲,
一般人對暴徒印象都係好粗魯,
禮貌啲會令到人冇咁易將示威者同暴徒連結埋一齊
問之前講明邊間報館
有心理準備
唔答一題唔等於唔講
準備好,有信心可以講
冇信心唔講好過
感覺唔會差嘅
咩都唔講一定好過講錯
反問係大忌呀!!!
你你主佢係客,
你搞串個party 冇意思!!!
個問題好抽象呀。我睇唔明問緊乜嘢呀。

係咪問緊如果解放軍來殺街坊,我哋會唔會寧願同解放軍死過都唔任得自己同街坊俾解放軍殺呢?好多人都未試過,點知呢?記者姐姐試過嗎?記者姐姐會刀來頸受嗎?係咪如果而家答咗會,到時就唔准反抗吖?到時如果覺得橫掂都死,反抗咗先死,噉又幾計呢。點解要諗埋晒呢啲問題呢?係咪答咗你就知道可以用幾少解放軍殺人就可以繼續玩暴政呢?如果個答咁重要,你試吓殺人係咪知囉,唔洗問埋晒啲正常人答唔到嘅問題。

但係我可以為自己答。我係小紅帽,我會刀來頸受。因為我為咗個故事死咗好多次,但係啲人之後覺得我好慘,將我嘅命運改咗。所以我好鐘意人類。人類係進步嘅。人類係可以擺脫過去嘅枷鎖,一日比一日進步,一日比一日善良。所以,如果你要殺我,我刀來頸受,無限復活。但係如果你要傷害善良可愛嘅人類,我就同你搏命。我唔俾你蝦我心愛嘅哥哥姐姐!

焗咗蛋糕一齊食。人人有份。今天生日嘅食多件。
🍰 🍰 🍰 🍰 🍰
人類生日快樂!
我覺得個民間記者會應該主力用黎反駁政府既記者會
用數據理據去反駁
咁就唔會有代表唔到市民意見既問題
因為提意見解決問題係應該由政府去做
開記者會嘅時間一定要早過政府,但係只能夠早少少,因為而家係打輿論戰,要分秒必爭,搶新聞版面,更重要嘅係要將個波俾番政府等佢哋去答,太早開會俾時間佢哋去準備,要剛剛好夾政府要回應我哋呢邊嘅提問。

武鬥我哋唔會贏到佢哋,但係如果係文鬥的話我哋就可以話係勝算在握。
mic 比記者好重要,好多時聽唔到記者問咩
如果你係記者,上嚟我個記者會,
你問嘅野我鐘意答記答唔鐘意答就唔答,
咁我上嚟做乜?

如果問題唔係9問,
你冇信心答,咁就係你準備不足,唔係記者問題,
記者問得出就deserve 有答案,
如果一唔鐘意就乜都唔講,當佢冇問過嘅,
咁你唔駛搞q&a 啦,整個FAQ 咪收工

但你目的唔係咁丫嘛???
超時,我出錢!
yes
好叻
有D記者問左幾次代表性嘅問題
響無大台嘅原則下,你憑咩代表示威者?

呢個問題好難拆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞