民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
你要知道TVB係剪好哂先會播出街
無腦藍絲唔會睇到真實內容
應同第一點

應該係警狗發佈之前 等佢地根本無時間準備好點答
覺得呢個記者會好成功 起碼係一個講緊人話嘅記者會
但始終無經驗 應對記者嗰方面好易畀記者拉住走
push
背撚曬佢OK?~
你咁樣搞所有media朋友都會屌晒你鬼。人哋生長水遠托晒啲架餐嚟,聽你up十五分鐘就收隊你嬲唔嬲?
[安排類]
見到有整name tag,但係用原子筆寫,上鏡頭睇唔到,建議print或者用marker寫,粗D會易睇D

[內容類]
建議強調抗爭者既成績以及受到暴力對待既情況
圖文並茂,有畫面會吸睛

[內容類]
當譴責政府或警方既錯處時,可以用多D嚴重D既字眼,最緊要係講到比人知佢有幾咁衰
好似政府咁係咁用四字詞都得

[內容類]
可以重複強調政府無能、警隊無能、政府做唔到野、政府點點點,直接射番個波比政府

[Q&A類]
避重就輕,唔肯定既可以戴下頭盔 (暫時都做得好好)
每個人都應該要睇晒天琦既對答
認真一流
推比下次 記者會睇!
係!
咁記者會就會變左做:有人話xxxxxxx, 街邊個阿婆話xxxxxxx
無乜野好報導既價值
唔認同要改時間,宜家早過黑警開記者會可以反客為主,先發制人,喺黑警誣蔑義士前就拆佢哋局,亂佢哋陣腳,仲可以畀多啲料記者到時質問黑警
樓主呢五點建議好好
你真係唔好做PR
會比你累死
大家都好叻。
其實巴絲面對好大既壓力,但都表現得好好。
加油,大家努力。
PUSH
兩大問題
尋日開post嗰時已經表達過

第一
代表性問題
你話你係幫唔同持份者發聲
但參與途徑不明,有邊啲人參與不明
透明度低
而且唔可能做到呢個效果,藍絲想上黎屌,你係咪受?親共團體發聲明,你係咪讀?
點揀係咪你地篩選?

原本好好地,只係代表連登仔
過程公開
由連登仔討論,投票,再制作稿
可以公正咁講

有人話代表性不足,連登而家主導左運動,值得有話語權,而且任何人都可以係連登仔。

而家吹太大,否定連登議政過程,就變到不倫不類

第二
Q&a
提出過q&a唔可以即場答
一驚答錯,放上連登討論之後答穩陣多
二你地講到唔代表任何人,只係幫人講,冇咨詢情況下點解你地有答案?用左你地個stand 答?
有記者屌你地,係咪唔想答唔答
點解要即場q&a咁柒

係支持
但有啲問題尋日提過冇理就出事
每次我見到都覺得 呢段嘢係無得駁
根本駁唔撚到
下次答囉 林鄭都成日唔答 做下research 收集意見再答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞