民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
改做發布會?
對,但記者好focus 係代表性依個問題,證明就咁post 上黎唔夠代表性,要有實際既數字講出黎,例如有幾多個like, 另外記者問問題令到個三位根本答唔到,因為佢地唔代表大台但記者不斷問佢大台先答到既野
犬犬發佈會cut片播
我地又播?
聽日都要剪條片喺民間記者會播
pish
民間記者會要日日做
重要做得比狗好
記者有佢側重點
冇必要即時滿足佢哋
反而係明確指出唔係代表

我上面已經回過
除咗原本已有的內容相關題目之外
其他問題一概以冇大台冇辦法立刻答
會紀錄低問題放返上平台討論整合
之後用新聞稿回應
或者下一次記者會回應
要剪片組呀屌!!!!!!!!!!!!!!!!!
push
呢D 片, 大家FB 都睇唔少..

只能夠講,大家睇同一件事, 睇既片唔同,先後唔同就成個VIEW 唔同..

所以!!!要重心係, 要獨立調查委員會既必要, 去重組真相!!!
唔武鬥咪文鬥囉
未睇既可以係呢度睇番

20190806 反修例運動民間發佈會
https://www.youtube.com/watch?v=All6b2uVtno
推 x 10
要考慮清楚仲搞唔搞第2次..
問題愈來愈刁鑽,答唔答到,
而且唔可以俾狗帶住走...
民間記者會名要改?
一定會比人話唔代表晒所有市民唔同聲音
之後放工時間搞地區放映會
yeah! 推

你有你每日四點黑警記者會
我哋有我哋六點出嚟回應你嘅記者會
講返我哋呢邊嘅嘢
唔好畀政府單方面發佈洗人腦

你日日喺度數我哋有咩武器,
有乜嘢暴力
數返畀佢哋聽
佢哋有乜嘢武器,有咩暴力,
鬥數睇下邊個贏
我哋要有圖有片

你數我哋影響咗個社會啲乜
我哋又同你鬥數
睇下邊個衰啲

一定要吸引到媒體報導
包括電視台,Now/有線/rthk

重點: 唔能夠畀佢哋單方面發佈我哋需要搵人回應
政府係official channel每日記者會
我哋都要有official channel去每日回應先至對等
official channel唔係大台,只係有代表性
可以唔同界別嘅人日日輪住嚟做

勇武/和你非/中學生/大學生/ 媽媽/爸爸/ 銀髮族 /救護員/教育界/社福界/法律界/金融界/文化界/公務員/消防員/航空業/醫護/ 議員......

Q&A 環節
如果唔夠料可以第二日補答,咁係好有誠意好認真嘅做法
其實政府答q&a嘅時候都係射波 答得都只係一啲official資料
我哋可以學下
真係要準備好一啲客觀資料先開波, 可以係片,可以cap圖,可以係連登post, 睇feedback 大概估到認受性
可以連登投票結果!

有啲問題真係答唔到嘅,就話我暫時未有資料明天補答, 射波
必要時有位發揮嘅問題就話
呢個我嘅個人睇法
但係相信都代表唔少同路人嘅心聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞