民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
俾個咪記者
要佢報上名來
強調係民間記者會 唔係連登記者會
凡事都有第一次, 加油! 再接再厲!
我舊post 係有討論過呢啲問題,最好係示威第二日就係果度搞,街坊一定會講兩句,而且唔會遮面。
我都覺得今次第一次叫做intro咁講下呢個民間記者會係咩係完全ok
但之後應該係以還原事實真相既目的更重要
因為本身就係為左針對差佬個記者會而生
其實咁答會輕鬆啲 同貼近番連登風格
唔算係壞事
唔理cctvb,有可愛嘅哥哥姐姐睇就想睇。
唔鐘意睇特首,睇到少少都想嘔。
push
用google 整合
提出問題
視訊連線?
泛民可唔可以比到啲經驗
第一次記者會係咁架啦 已經做得好好
希望多D有能力既巴絲幫下佢地
真,絲打真係答得最好 但巴打都答得唔差
已經做得好好

個人覺得可以focus多啲喺啲facts上面,倒如射咗幾多tg,射到老人小朋友之類
少啲講路線,理念問題
因為一提理念就會被記者問點解記者會可以代表到全部人
但講facts無人challenge到你

如果下次再俾人問認受性嘅問題可以帶返去政府度
話大把公務員公開唔認同政府做法,但林鄭次次出黎都代表政府講嘢
其實同樣都有認受性問題

同埋下次叫記者表明機構先可以問嘢
只收集記者問題!放上連登討論,翌日先答!!
https://lih.kg/1420332
要逐點擊破同追擊政府,再可以加多D圖片展示公眾,支持可信性
記者要有mic,可以拉線個helper遞mic嗎
夜晚開最好
香港人幾時得閒睇fb、新聞?係夜晚!
media strategy黎講都一定係夜晚,後手永遠好過先手,政府又要等大半日先回應到
依家係睇資源、人手方面配唔配合到

至於準備方面,其實政府講野有好大局限性同可預判性,對方每日記招既內容事前不難想像,所以其實可以prepare定幾套野去答
PISH 句句真
問答環節要控制下時間
總之要濃縮啲先有更多人睇
一個有經驗名人搭一個街坊組合可能安全D
已經做得好好 繼續加油
同意時間改夜晚 除左回應popo 仲要搶夜晚食飯黃金時間 大家返屋企同癈老開now開rthk睇

唔係質疑剛才台上義士
但講野流利係會比到信心觀眾
唔排除之後有更多外國報記者參與
平時政府啲press con.冇得問
記者第一次發現
記者會Q&A係真係有問有答
偷換概念
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞