民間記者會 賽後檢討

2192 回覆
4767 Like 15 Dislike
港澳辦係代表緊港澳辦, 佢地係咪代表緊全部人呀? 你想佢地死咩
佢地比記者狂質都hold得住,搵人訓練下實可以好過林奠 司長 popo
唔好埋沒人才
只講fact, 不表達太多意見!就算記者問點睇,都可以quote番d 黑警fact,再重伸我地好失望,對政府及黑警失望。再5大訴求,有啲tricky發問要小心,可以quote fact again , 下次記者問係示威者去個個地方 先有警察催淚彈,就答係政府不回應訴求,才有示威者,再講番元朗事件,當日元朗係冇示威但都被打,一唔知點答,就講番源頭係政府不回應訴求。加油啊年輕人!我地唔係錄音機,但都可以keep住loop政府係源頭沒有提供解決方案,示威者被逼, 再加五大訴求。務求入曬腦。
十分同意!!朱凱廸好唔應該分化,不過泛民係分化始祖,狗改不了吃屎
認真,佢對何妖嬲都唔嬲下我已經覺得好有問題
何妖係當眾羞辱佢
我認為佢事後都最少要出黎講會同呢位議員劃清界線之類
但好似唔多見,或者我MISS左掛
1. 冇人希望有暴力事件發生,但係大眾更應該反思點解會暴力升級(天琦完美示範左)
2. 唔正面回答,叫佢問7婆,其實我連佢玉石俱焚係咩意思都唔知
要準備咪記者, 完全聽唔到問題
玉石俱焚
答佢一句我唔認同咪算鳩數
我就一定咁答
我覺得可以 講事實 就得
前面放部iPad show 相
唔可以比政府避左啲野

同每日重溫一次7日前發生啲咩
研究指出 七日後睇多次溫過既野會加強記憶
呢外有一點想提出,
係Q&A section記者不斷強調問各項回應既「代表性」,
模糊左民間記者會只係表達訴求、展示事情真相既平台。
建議回應記者每次提問時,
先講清楚係引用收集左既民意嚟回應,定係巴絲自己個人意見既回應,
免得被人屈係大台。
認同,僅將收集到意見 留意到有須作補充資訊作為渠道補充及回應
仲有兩歲bb個啊爸
食催淚彈小朋友屋企人
尋日有巴打救左既伯伯/佢屋企人
咁其實唔做記者會都得
開個真相發布會咪算
冇聽錯 出坦克實彈 大家都係返去訓覺啦
問記者會又唔代表任何人. 咁點解記者仲要過黎? 唔出個POST 就算?

係嫁. 真係. 如果記者可以持平, 客觀地集合所有資訊向公眾展示, 又真係唔洗要記者會
記者會同政府果個唔同. 政府係將佢地0既立場講出黎
我地呢個係平台, 只係將事實講出黎. 係避免大眾會單方面只係接受政府果0的有立場0既意見.
大家性質唔同. 冇得咁比較
記者朋友黎呢度唔係為左聽我地代表意見. 我地係展示所有人0既意見
玉石俱焚答係林鄭引火自焚!!!
關於代表性同大台呢個問題
下一次我覺得可以詳細交代清楚

「我地唔係組織,三位發言人唔係上司
每一個抗爭者地位都係平等
所以基本上認受性問題係冇得回答
唯一方法係記者會上所有問題
都必須得到全體抗爭者討論後達成共識先回應
但呢個絕對係不可行嘅方法
我地三位可以做嘅係盡最大可能
整合出認受性最高嘅回應去答呢啲問題
包括喺連登出post討論
包括喺tg各大group討論整合
呢個方法係建基於不建立大台嘅原則下
記者會所能夠整合最高應受性嘅做法

要整合數百個連登post + 數十個tg group
呢個絕對係極龐大嘅資訊整合工作
但縱使係咁,我哋仍然堅持不建立大台原則
我哋只係一個資訊發佈平台
目的係致力將眾多示威者嘅聲音帶比公眾
去對抗政府一言堂,等公眾自行判斷」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞